Grdžaljiu: Zakon o ekonomskom oporavku selektivan i utopistički

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu upozorava da Zakonom o ekonomskom oporavku treba da budu obuhvaćena mala i srednja preduzeća i žensko preduzetništvo, a ne samo velika preduzeća, prenosi Ekonomija onlajn.

"Treba da postoji sveobuhvatniji pristup i dintifikacija, a ne samo ciljani sektor, nemam profesionalnu hrabrost da izdvojim manja ili srednja od većih preduzeća, koja jedina imaju koristi od Zakona, treba tazmišljati i o njima, kao i o  ženama preduzetnicima i mitivisati nova preduzeća", rekao je Grdžaljiu.

Naglasio je da Kosovo zastaje u sprovođenjem Zakona o ekonomskom oporavku i pozdravio novi sveobuhvatan i neselektivan paket.

"Ako se napravi temeljna analiza zemalja regiona, Kosovo je daleko zaostalo u pogledu Zakona o oporavku, Crna Gora je za ekonomski oporavak izdvojila milijardu i 300.000 evra, Albanija više od 3 milijarde evra", rekao je Grdžaljiu.

Dodao je da je Severna Makedonija odobrila šesti paket koji je dao pozitivne efekte, a da je na Kosovu nažalost do sada dodeljeno svega 268 miliona evra.

"Utopija je da će se Kosovo oporaviti za godfinu dana sa 268 miliona evra, pa bi novi pristup u poslovanju morao biti dobro osmišljen, a svaki korak ili inicijativa za novi paket konkretan, neselektivan i inkluzivan oporavak je dobrodošao", zaključio je Grdžaljiu.