Opozicija: Vlada se igra brojkama, na Kosovu nema ekonomskog rasta

kosovo ekonomija
Izvor: reporteri

Dok Vlada Kosova i poslanici većine tvrde da će privredni rast Kosova u ovoj godini iznositi četiri odsto, predstavnici opozicionih stanaka jedinstveni su u oceni da se vlast “igra brojkama”, prenosi Kosovo pres.

“Vlada se igrala brojkama, bila je nepoštena u odnosu na brojke ekonomskog rasta i druge pokazatelje koji su tome pogodovali”, izjavio je poslanik DPK Ferat Šalja.

On je naglasio da na privredni rast od tri odsto ukazuju, ne samo međunarodni izveštaji, već i procena Agencije za statistiku da će ekonomski rast biti oko tri odsto, odnosno manji od onog koji je vlada navela.

“Činjenice govore da privredni rast nije onakav kakav vlada kaže... Svi ekonomski pokazatelji govore da je došlo do pada. Što se tiče uvoza iz inostranstva, postoje pokazatelji koji govore o padu. Sve prognoze pokazuju da će cifre biti između 2,8 i 3,1 odsto za sve parametre u celini“, kaže Šalja.

I poslanik ABK Palj Ljekaj kaže da ekonomski rast neće biti veći od tri odsto, a da bi vlada trebalo da sagleda situaciju na terenu.

„Što se tiče cifara koje je dala Vlada Kosova za ekonomski rast, činjenica ne stoji. Ako pogledamo situaciju na terenu, mislim da je ova vlast došla sa prevarama i nastaviće tako, jer ne vidim ni razvoj ni privredni rast. Realna cifra bi mogla da bude dva do tri odsto, ali ne više“ kaže Ljekaj.

Stručnjaci za privredu smatraju da je pravi privredni rast samo sa dvocifrenim brojkama.

„Privredni rast se, nažalost, ne kreće iz godine u godinu i dugi niz godina nastavlja da bude isti, manji je od četiri odsto, što zapravo i nije privredni rast. To je stagnacija na istom mestu i nije nikakav uspon privrede. Ekonomskim rastom možemo nazvati samo privredni rast koji je dvocifren, kao što se dešava u svakoj zemlji koja zapravo ima veći privredni rast, uzimajući u obzir našu trenutnu situaciju, odnosno uvoz, izvoz, godišnji promet i budžet koji Kosovo ima, jeste da nema rasta koji je Kosovu potreban”, ocenjuje Skender Krasnići iz Privredne komore Kosova.

On dodaje da povećanje budžeta dolazi kao posledica povećanja cena.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u nedavno objavljenom izveštaju o Kosovu kaže da se očekuje da će privredni rast Kosova 2024. godine biti 3,8 odsto.