Pušten u rad katamaran za prikupljanje i odlaganje otpada sa jezera Gazivode

Katamaran
Izvor: Vlada Republike Srbije

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Srbije Edin Đerlek i direktor RRA "SEDA" Samir Kačapor pustili u rad katamaran, specijalno plovilo za prikupljanje i odlaganje otpada sa jezera Gazivode.

Projekat je vredan 13 miliona dinara, od čega je najveći deo u iznosu od 10,4 miliona dinara obezbedilo Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj.

Đerlek je ocenio da je ovaj projekat od velikog značaja za zaštitu životne sredine, kako okoline Novog Pazara, tako i Tutina i Ribarića i za sve ljude koji dolaze na ovo jezero.

"Ovo nije jedini projekat koji realizujemo u Novom Pazaru, očekujemo i završetak azila za pse imajući u vidu gorući problem sa psima lutalicama. Za sandžačke opštine izdvojili smo trećinu budžeta Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj. Sredstva su usmerena na 13 projekata, a u Srbiji sufinansiramo ukupno 91 projekat", istakao je ministar, a navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Imajući u vidu velike izazove sa kojima su se grad, ali i susedne opštine susretale kada je u pitanju čišćenje i odvoženje otpada iz jezera Gazivode, katamaran će sprečiti potencijalnu ekološku katastrofu i omogućiti bolje korišćenje jezera u turističke svrhe, a samim tim sačuvati floru i faunu, odnosno zdravlje stanovništva biljaka i životinja.

Krajem 2022. godine ogromne količine smeća preplavile su jezero, nakon velikih kiša i povećanja vodostaja reke Ibar.

Rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave Ivan Milanović rekao je da je ovo važno i za sva seoska naselja oko jezera, jer se realizacijom ovog projekta rešava dugogodišnji problem, a to je velika količina komunalnog smeća koja se stvara na jezeru.

Ugovor o sufinansiranju ovog projekta sa gradom Novim Pazarom Đerlek je potpisao u junu 2023. godine.