Zatvor bivšem šefu obaveštajne službe Kosova zbog deportacije turskih državljana

gulenisti
Izvor: Reporteri

Osnovni sud u Prištini izrekao je osuđujuću presudu protiv Dritona Gašija, bivšeg šefa Kosovske obaveštajne agencije, na četiri godine i osam meseci zatvora, zbog izručenja gulenista Turskoj u martu 2021. godine.

Valjon Krasnići, bivši direktor Odeljenja za državljanstvo i azil oslobođen je optužbi, kao i Rahman Suljejmani, bivši direktor Uprave za migracije i strance u okviru granične policije.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova od 24. februara 2021. godine, Driton Gaši je u vreme izvršenja krivičnog dela bio generalni direktor Kosovske obaveštajne agencije, kada su od 23. marta do 29. marta 2018. godine, državljani Turske Džihan Ozkan, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Hasan Hisein Demir i Mustafa Erden, koji su imali legalnu boravišnu dozvolu i pravo na rad na Kosovu, i Osman Karakoje, koji je podneo zahtev za dozvolu boravka na Kosovu, a čija procedura nije završena, proterani sa Kosova i predati turskim vlastima.

Optuženi Gaši o njihovom prisilnom proterivanju nije obavestio predsednika i premijera Kosova, niti glavnog kosovskog tužioca kako je predviđeno zakonom, a ta operacija i direktno angažovanje u akciji proterivanja nije bilo u nadležnosti agencije kojom je rukovodio.

Gašija, Krasnićija i Suljejmanija sud je teretio su za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, dok je Suljejmani bio optužen i za protivpravno lišavanje slobode.

Presudu protiv njih objavila je u sredu predsedavajuća sudija Violeta Namani, prenosi "Zakletva pravde". Protiv bivšeg šefa KIA-a Dritona Gašija, sud je izrekao i dodatnu kaznu, zabranu obavljanja funkcija u javnoj upravi u trajanju od četiri godine nakon izdržane kazne zatvora.