"Evropa nostra" o slučaju Visoki Dečani: Odgovor Prištini kad dobijemo pismo

Manastir Visoki Dečani
Izvor: © Kosovo Online

Iz organizacije "Evropa nostra" za RTS kažu da će na pismo, koje su toj organizaciji uputili kosovski ministri tražeći da se manastir Visoki Dečani ukloni sa spiska najugroženijih spomenika u Evropi, odgovoriti kada ga budu dobili.

Za sada su, kako objašnjavaju, o sadržini pisma obavešteni samo iz medija.

"Evropa nostra" je odgovorila na upit RTS da prokomentarišu pismo ministara iz kosovske vlade Donika Gervale i Hajrulaha Čekua koje su poslale izvršnom predsedniku te organizacije, protiveći se uključivanju manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika u Evropi.

Iz organizacije "Evropa nostra" rečeno je da su danas putem medija obavešteni o sadržaju pisma od 17. maja koje su kosovski ministri uputili toj organizaciji i dodaju da će odgovor biti poslat kada budu primili njihovo pismo.

"Kao što je već naznačeno predsednici Osmani i premijeru Kurtiju, u dva pisma koja su im upućena 6. aprila 2021. godine, odnosno 19. aprila 2021. godine, delegacija sastavljena od stručnjaka iz 'Evropa nostre' i našeg evropskog partnera, Instituta investicione banke, planira da poseti Kosovo čim epidemiološka situacija to omogući", navodi se u dopisu organizacije.

U međuvremenu, kako dodaju, u pismu od 19. aprila već su tražili sastanak sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem (ili sa njihovim predstavnicima) i još uvek čekaju njihov odgovor.

Pismo kosovskih ministara danas je prokomentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da ne zna koji je spomenik ugroženiji od manastira Visoki Dečani i poručio da manastir pripada srspkoj i svetskoj kulturnoj baštini i da će uvek imati podršku države.