Fehmiu: U Srbiji se, kao i u svetu, za televiziju sada puno radi

Uliks Fehmiu
Izvor: Danas/Miroslav Dragojević

Popularni beogradski glumac Uliks Fehmiu igra glavnu ulogu u najnovijoj TV seriji "Crna svadba", za koju kaže da je projekat u kome je osetio da ponovo postoje okolnosti da se glumački posao radi na način "iz vremena kad je produkcija bila mnogo snažnija, jača i kakva treba".

"Imao sam utisak da je sve onako kako treba da bude, a nije mali i jeftin projekat", rekao je Fehmiu.

Prema njegovim rečima, pristao je da glumi u "Crnoj svadbi" autora Nemanje Čipranića i Strahinje Madžarevića zbog vrlo dobrog scenarija koji mu se učinio "uzbudljivim, i da ima razlog da baš ta priča bude ispričana danas".

"Crna svadba" je najavljena kao psihološki triler sa elementima misterije, a Fehmiu je istakao da "ako kvalitet ne postoji, prestaje da bude bitna i žanrovska odrednica".

"Trejler ima ozbiljan broj pregleda. Vizuelni kvalitet implicira nešto potencijalno dobro. Nadam se da smo u okviru žanrovske odrednice napravili dobar i kvalitetan posao", rekao je glumac.

Primetivši da se u Srbiji, kao i u svetu, poslednjih godina za televiziju puno radi i da je u moru produkcija teško da jedan projekat dobije na vidljivosti, Fehmiu je za "Crnu svadbu" rekao: "Ako smo na bilo koji način uspeli da se malo vidimo to je dobro".

Govoreći o svojim budućim projektima, Fehmiu je rekao da nema "ničeg suviše blizu i konkretnog", ali da je u smislu koproducentskog posla izvesno da će biti novog filma Rajka Grlića, kog je podržao Filmski centar Srbije.

Upitan kako gleda na uticaj pandemija na scenske umetnosti, Fehmiu je rekao da je "Crna svadba" snimana tokom pandemije uz pridržavanje mera, a da je sada u Njujorku, gde živi, "posao ponovo krenuo da se radi".

"Tu bi vam bilo mnogo zanimljivije da razgovarate sa Nikolom Ðuričkom koji je snimao par veoma značajnih američkih projekata usred pandemije. Tamo su naravno uslovi kontrole i zaštite ljudi mnogo rigorozniji", rekao je glumac.

"Ali nastavićemo da radimo, nema sumnje", dodao je Fehmiu.

Inače, Uliks je sin jednog od najboljih jugoslovenskih glumaca Bekima Fehmijua, a majka mu je takođe glumica Branka Petrić.

Bekim Fehmiu je bio prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u Holivudu tokom trajanja Hladnog rata.

Beogradski 48. Fest održan je pod sloganom "Skupljači emocija" u znaku sećanja upravo na Bekima Fehmijua.