Umetnička dela iz hotela Grand pripašće Nacionalnoj galeriji Kosova

izložba
Izvor: Koha ditore

Eksproprijacijom 121 umetničkog dela, koja su decenijama boravila u hotelu Grand u Prištini odlukom Vlade Kosova pripasće Nacionalnoj galeriji Kosova a njihov prenos će se obaviti tokom januara, piše Koha.

Ovaj medij podseća da je bilo  potrebno šest godina da se okonča proces koji je započeo između Ministarstva kulture i Kosovske agencije za privatizaciju.

Ceremoniju koja je održana u hotelu koji je nekada bio jedan od amblema Prištine pratila je mini izložba na kojoj si izložena dela Agima Čavdarbaše, Redžepa Ferija i Đeloša Đokaja, koja će biti preneta u Galeriju tokom januara.

Komisija sastavljena od predstavnika KAI i Ministarstva kulture 2014. godine identifikovala je, inventarisala i sistematizovala sve radove koji su se nalazili u hotelskoj zgradi u centru Prištine. Inicijativa za formiranje takve komisije potekla je na zahtev porodice pokojnog vajara Čavdarbaše da povrati jednu od skulptura smeštenih u predvorju Granda.

Nacionalna galerija Kosova u svom fondu čuva oko hiljadu drugih dela. Ova institucija se žalila na nedostatak prostora i kapaciteta za fond umetničkih dela.

Tokom ove nedelje Sebahate Čavdarbaša, direktor fondacije „Agim Čavdarbaša“, inače supruga pokojnog vajara, ponovila je zahtev da se skulptura „Prijem“ vrati porodici.

Prema njenim rečima, ovo delo pripada muzeju vajara, a pozajmljeno je samo za izložbu. Zbog toga se takođe obratila KPA.