Janevski: Direktan let Beograd-Ohrid doneće dvostruko više turista iz Srbije

Hotel Metropol, Ohrid
Izvor: Kosovo Online

Direktor Agencije za unapređenje i podršku turizmu Severne Makedonije Ljupčo Janevski izjavio je da će direktna avio linija Ohrid-Beograd, koja startuje u junu, udvostručiti broj srpskih turista u tom makedonskom turističkom centru i da će 2023. u Severnoj Makedoniji biti premašen rekordni broj turista i noćenja iz predpandemijske 2019. godine, prenosi MRT.

Janevski je za Makedonsku radio-televiziju rekao da je 2022. godine broj srpskih turista na Ohridu povećan za 40 procenata i izneo očekivanje da će ih ove godine biti dvostruko više, jer će "Er Srbija"  leteti četiri puta nedeljno po atraktivnim cenama.

Najavio je i čarter let Izmir-Ohrid i da turoperatori već nagoveštavaju povećanje broja letova za taj turski grad ove sezone.

„Fokus će ponovo biti na regionalnim tržištima koja treba da stabilizujemo. Očekujemo između 10 i 15 odsto dodatnih sekundarnih tržišta i između 30 i 40 odsto rasta turizma. Odnosno, očekujem da ćemo  2023. godine uspeti da pređemo brojku od 3,2 miliona noćenja", rekao je Janevski.

Dodao je da se ove godine očekuje porast broja turista iz evropskih i azijskih zemalja, kao i više kružnih tura po Balkanu, u kojima je Ohrid neizbežna destinacija.