Kadriaj: Otvoreni Balkan donosi olakšice za biznis, barijere nikome ne čine dobro

Mustaf Kadriaj
Izvor: Kosovo Online

Ekonomski stručnjak iz Prištine Mustafa Kadriaj kaže za Kosovo onlajn da je uvek bio za Otvoreni Balkan, jer, kako ukazuje, ekonomska saradnja treba da bude odvojena od političkih problema, a ova inicijativa donosi olakšice za sve privrede i celokupan biznis u regionu.

U Skoplju se u ponedeljak okupljaju lideri regiona povodom Plana EU za rast Zapadnog Balkana, vrednog šest milijardi evra. Bilo je planirano i da se u okviru inicijative Otvoreni Balkan između članica Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpišu protokoli o slobodnom pristupu tržištima rada, ali je ovaj događaj odložen, kako je navedeno iz Vlade u Skoplju, do trenutka kada se steknu svi tehnički uslovi za sprovođenje dogovorenih mera, koje su, naglašeno je "u potpunosti usaglašene".  

Kadriaj navodi da je dobro da vlade Zapadnog Balkana daju priliku privrednicima da komuniciraju.

"Uvek sam bio za Otvoreni Balkan zbog činjenice, da je bez obzira na političke probleme, ekonomska strana nešto drugo. S obzirom na to da će to biti olakšica za biznis, za privrede svih balkanskih zemalja i u tom pogledu nema problema ako se predstavnici vlada Zapadnog Balkana sastanu i daju priliku privrednicima da komuniciraju. A slobodna saradnja preduzeća i privrede uklanja političke barijere u budućnosti. Uvek sam za sastanke i za to da vlade daju prostor i mogućnosti biznisu da komunicira, jer na Zapadnom Balkanu ne postoji drugi način i alternativa osim saradnje. To je i put koji vodi u EU. Barijere nikome ne donose dobro, ni Kosovu ali ni Srbiji i nijednoj državi u regionu", navodi Kadriaj.