Zaev: Rezultati Otvorenog Balkana neosporivi

Zoran Zaev
Izvor: Klan Kosova

Rezultate inicijative „Otvoreni Balkan“ niko ne može osporiti. Zalaganje za politiku napuštanja regionalne saradnje može podstaći nacionalizam, pa čak i nove sukobe na Balkanu, kaže za „Politiku” bivši premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zaev, koji je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom, jedan od utemeljivača Otvorenog Balkana  je rekao da zastupanje politike napuštanja regionalne saradnje može da podstakne rasplamsavanje nacionalizma, pa i nove sukobe na Balkanu.

Istakao je da je za samo dve godine najavljeno mnogo projekata i da je veoma zadovoljan što je dobar deo njih zaživeo.

"To su veoma značajne kompanije koje obuhvataju više od 70 odsto makedonskog i albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji, što i te kako opravdava postojanje inicijative", naglasio je Zaev.

Osvrćući se na izjavu ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija, koji se založio za izlazak ove zemlje iz OB, rekao je da Osmani ne može da negira odlazak turista iz Severne Makedonije i Srbije na odmor na albanskom Jadranu, kao ni to da su tone makedonskog i albanskog vina dobile nove izvozne plasmane, niti da albanski, makedonski i srpski transportni kamioni sada jednostavnije prelaze granice.

"Ne može poreći da su 'pale' radne dozvole za građane država članica, pa ni da poslovni svet u Makedoniji traži više projekata od Otvorenog Balkana, a ne odustajanje od te inicijative", istakao je Zaev.