Albanija demantuje da je dostavila non-pejper o lobiranju

Kosovo - Albanija
Izvor: Reporteri

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije demantovalo je navode da je Albanija dostavila non-pejper Komitetu ministara Saveta Evrope, kako bi lobirala za pristupanje Kosova u najviše evropsko telo, prenosi Albanijan post.

Kako je saopšteno iz Ministarstva non-pejper je Komitetu ministara Saveta Evrope, uputilo Kosovo.

"Kosovska strana je objavila non-pejper, ne mi", zvaničan je stav Ministarstva Albanije.

Kako prenosi Albanijan post, non-pejper u kom se ističe činjenica da kandidaturu Kosova podržava veoma veliki broj zemalja koje su članice Saveta Evrope, podnet je pre četiri dana.

"Kosovo sa zadovoljstvom objavljuje svoju aplikaciju za članstvo, koju već podržava veliki broj država članica SE. Nedavni razgovori sa poslanicima u Parlamentarnoj skupštini pokazali su snažnu podršku ovom članstvu", navodi se u kosovskom non-pejperu.

Dodaje se i činjenica da zahtev Kosova ne utiče na odluku država koje ne priznaju Kosovo.

"Pravni stav Saveta Evrope nikada nije bio da zemlja koja nije članica Ujedinjenih nacija ne može da postane članica ove organizacije. Kao članstvo Švajcarske u Savetu Evrope 1963. godine koja nije bila članica UN sve do 2002. godine“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se pominje i odluka Međunarodnog suda pravde iz 2012. godine, u kojoj je navedeno da „usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. nije počinjeno kršenje međunarodnog prava”.

Kosovo je 12. maja podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Aplikaciju je u sedištu Saveta Evrope, u Strazburu, podnela ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala.