Aljiu: Pruga Priština-Drač potpuno će izmeniti ekonomsku sliku Kosova

Ljiburn Aljiu
Izvor: Kosovapress

Ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Ljiburn Aljiu, govoreći o infrastrukturnim projektima, naglasio je da je jedan od najznačajnijih izgradnja železničke pruge koja će povezati Prištinu i Drač. Prema njegovim rečima taj projekat potpuno će promeniti ekonomsku sliku Kosova, prenosi Koha.

"Kosovo preko linije Drač-Priština postaje deo regionalne mreže, trenutno je van koridora. Dakle, sav transport robe za ceo region, bilo do luka ili od luka do regiona, može da se obavlja preko Kosova. Ovo transformiše Kosovo u glavnu tranzitnu zemlju i stepenište ili distributivnu tačku za robu, ovo stvara mogućnosti za ekonomski razvoj i stvaranje ekonomskih zona oko ove oblasti distribucije robe", rekao je Aljiu.

Aljiju kaže da se radi na tome da se završi pitanje izvodljivosti kako bi se projekat za prugu Priština-Drač realizovao što je pre moguće.

"Čim se završi pitanje izvodljivosti, za koje se nadamo da će biti završeno ranije, jer su opcije već na stolu, očekujemo da ćemo imati interes za finansiranje, već ga imamo od Britanaca, Nemaca, što je za mene prijatno iznenađenje. Nisam očekivao da može doći do povećanja interesovanja tako brzo. Dakle, ako pre tri godine uopšte nije bilo reči o ovom poslu, sada je to postala tema svakog panela, železnička veza Prištine sa Dračem i sa celim regionom", pojašnjava on.

Istakao je da se radi projekti na vodama, kao i autoputevi koji će doprineti razvoju privrede.

"U projektu sa Svetskom bankom imamo kompletnu mapu, master plan brana za našu zemlju, ali moramo biti veoma oprezni u pogledu korišćenja vodnih resursa koje imamo, jer Kosovo ima veoma ograničene vodne resurse, mi imamo vrlo malo vode. Klimatske promene nas već ugrožavaju, imaćemo poplave na jednoj strani, a na drugoj strani suše. Dakle, nećemo imati pijaću vodu i vodu za navodnjavanje zemljišta", upozorio je on

Prema njegovim rečima radi se na projektima za sakupljanje voda od polava kako bi kasnije poslužile za punjenje sistema za navodnjavanje.