Američki senatori: Čestitamo Srbiji i Kosovu na postizanju privremenog sporazuma za normalizaciju odnosa

Senat SAD
Izvor: Pixabay, ilustracija

Američki senatori Džejn Šehin i Pit Rikets, Tom Tilis, Kris Mafi, Ron Džonson i Kris Van Holen čestitali su Kosovu i Srbiji na postizanju privremenog sporazuma za normalizaciju odnosa 27. februara u Briselu.

Šehin, Tilis i Marfi su u aprilu posetili Kosovo i Srbiju u sklopu posete kongresne delegacije Balkanu, koja je uključivala i posetu Bosni i Hercegovini.

„Čestitamo vladama Srbije i Kosova na postizanju privremenog sporazuma za normalizaciju odnosa. Ovo je važan trenutak za obe zemlje. Ovaj napredak bi mogao da otključa važne mogućnosti za Kosovo i Srbiju, koje uključuju stremljenje ka članstvu u EU i povećanje ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu i širom sveta”, rekli su senatori.

Dodali su da oba lidera sada moraju da se sastanu i postignu dogovor o implementacionom aneksu, koji će obezbediti mapu puta za normalizaciju odnosa.

“Sporazum i aneks implementacije imaju značajne implikacije za širi region – Zapadni Balkan – gde znamo da Putin nastoji da potkopa transatlantsko jedinstvo i proširi ruski uticaj. Demokrate i republikanci u Senatu posvećeni su saradnji sa vladama Kosova i Srbije dok finaliziraju aneks implementacije i unapređenju prioriteta koji će doneti mir, stabilnost i prosperitet u regionu”, kaže se u saopštenju.