Arifi: Pokrenuta istraga o sredstvima za "preševsku dolinu", nadam se da neće biti političkog uticaja

Šćiprim Arifi
Izvor: Reporteri

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu o sredstvima koja je vlada Kosova izdvojila za "preševsku dolinu", a gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi poručio je da taj proces ne sme da bude pod političkim uticajem Prištine, prenosi Reporteri.

Vlada je izdvojila 50.000 evra za podršku projektima koji bi doprineli očuvanju i negovanju jezika, umetnosti, kulture i albanskog identiteta u "preševskoj dolini", ali Arifi navodi da su korisnici tih sredstava partijski ljudi, usko povezani sa, kako kaže, "tri ključne ličnosti", Ragmijem Mustafom, Šaipom Kamberijem i Arditom Sinani.

Tužilaštvo je pokrenulo proces nakon krivične prijave koju je u februaru podneo Arifi pod sumnjom da je bilo nepravilnosti u raspodeli ovih sredstava.

Arifi je rekao da krivična prijava koju je uputio Tužilaštvu sadrži činjenice koje će olakšati rad tužilaštvu.

"U krivičnoj prijavi je detaljno opisana najveća krađa u 'preševskoj dolini' i forma koja sadrži činjenice i olakšava Tužilaštvu ovaj proces", naveo je Arifi.

On je ukazao da na ovaj proces ne sme da bude političkih uticaja, ali i da se sprovede što je pre moguće.

"Nadam se da će zbog političke povezanosti biti što manje političkog uticaja u ovom procesu i nadam se da će Specijalno tužilaštvo održati odgovarajući tempo da završi ovaj istražni proces i tim zlonamernim ljudima donese ono što zaslužuju, kaznu. Pokretanje postupka je pozitivan korak ka pravdi za kosovske poreske obveznike i stanovnike 'preševske doline'", rekao je on.