Bećaj: Akcija na severu Kosova legitimna, pravo svake suverene države da se bori protiv korupcije

Beljulj Bećaj
Izvor: Tanjug

Politički analitičar Beljulj Bećaj izjavio je za Kosovo onlajn da je "borba protiv kriminala i korupcije osnovno pravo svih suverenih država" i da iz tog razloga ne vidi ništa sporno u jučerašnjoj akciji kosovske policije na severu Kosova.

On smatra da vlast u Srbiji nastoji da krizu na severu instrumentalizuje u korist svojih političkih motiva i težnji "stvaranja Republike Srpke na teritoriji Kosova".

"U ovom kontekstu ne treba da mešamo ‘babe i žabe’ jer borba protiv kriminala je osnovno pravo svih suverenih država. Pokušaj da se suzbijanje kriminala instumentalizuje za političke motive je zloupotreba sadašnje situacije i to ide u prilog samo onima koji žele da se na severu Kosova produbi i nastavi kriminal", kaže Bećaj.

Smatra da je premijer Kosova Aljbin Kurti za razliku od svojih prethodnika napravio smele korake u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i zbog toga smatra da su neosnovane kritike kosovske opozicije, koja tvrdi da je akcija policije na severu Kosova organizovana s ciljem podizanja rejtinga Samoopredeljenja uoči lokalnih izbora, koji će biti održani u nedelju 17. oktobra.

"Nema dileme da je sever Kosova nekoliko godina tretiran kao oaza organizovanog kriminala i korupcije, bilo je razloga da se interveniše, a sigurno je da su policijske snage mogle da intervenišu i pre ovih izbora. Razlog koji se pominje od strane opozicije na Kosovu i onih koji osporavaju ovo pravo, mislim da je neodrživ, jer da je to tako, zašto Demokratska partija Kosova ili Demokratski savez Kosova nisu učinili elementarne korake da se dođe do nekih pozitivnih promena, u smislu uvođenje reda, borbe protiv kriminala i korupcije", ističe Bećaj.

Bećaj dodaje da će situaciju na severu iskoristiti "svako u svoje svrhe".

"Ne isključujem mogućnost da će se to povezivati ne samo sa sednicom UN, ne isključujem mogućnost da se to poveže i sa izborima na Kosovu, ali i sa nekim za sada nejasnim motivima srpske vlasti šta oni zapravo žele na severu. Mislim da ne treba da se iskoristi kao instrument za neosnovane motive", navodi Bećaj.

Istovremeno, Bećaj ukazuje da nije prošla opasnost od drugih ovakvih incidenata, u čijoj pozadini se nazire prelazno rešenje za sever Kosova, koje će verovatno biti po ugledu na Republiku Srpsku u BiH.

"Mislim da se sprema na neki način jedan scenario o mogućem, ako ništa drugo prelaznom rešenju oko problema koji se odvija na severu, a istovremeno se može nadovezivati sa Republikom Srpskom", zaključuje Bećaj.

Volkov
14. Oktobar 2021.
Nemojte samo vi o korupciji.
Kole
14. Oktobar 2021.
Licimerje, sa dugom cevima u kontrolu a predhodnih nedelja svake sedmice po par kontrola bez problema a sada cista provokacija
Милан
15. Oktobar 2021.
Vi suvereni? hahahahahahha