Behramaj: Kurti pogrešno tumači sporazum iz 2013. godine, zašto ga sada ne promeni?

Adilj Behramaj
Izvor: ljajmi

Nekadašnji savetnik bivšeg kosovskog predsednika Adilj Behramaj izjavio je da kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi ujedinjenje, već polarizaciju, te da pogrešno tumači sporazum po kome KBS nije dozvoljeno da ide na sever, upitavši ga zašto to sada ne promeni.

Behramaj je na Fejsbuku naveo da Kurti svoje militante hrani neistinama.

„Aljbin Kurti ne želi ujedinjenje. On želi polarizaciju. Čini prevaru hraneći militante svojim političkim tumačenjima. On je na današnjem sastanku Generalnog saveta Pokreta Samoopredeljenje rekao: `Jedan od mojih prethodnika se zarekao da neće dozvoliti odlazak KBS na sever, ali granica mora biti očuvana`. Prvo, u tom sporazumu se ne kaže da KBS neće moći na sever, već se kaže da tamo mogu u koordinaciji sa Kforom. Takođe, drugo, sporazum je iz 2013. godine kada KBS nije bila ni vojska“, istakao je Behramaj.

On je upitao Kurtija zašto sada ne promeni taj sporazum.

„Sada je ovom prevarantu vrlo lako, pošto je KBS vojska, samo neka obeća da će ih slati na sever bez koordinacije sa Kforom i ovo pitanje je zatvoreno. Istina je, međutim, drugačija, jer za razliku od KBS, on čak ne šalje Specijalne jedinice na sever bez koordinacije sa Kforom i Euleksom. Nije ih slao bez njihove dozvole ni prošlog vikenda”, naveo je Behramaj.

Istakao je da se zbog novonastale situacije tolerišu „gluposti" Aljbina Kurtija.

„Bilo bi bolje da se kaže Generalnom savetu Pokreta Samoopredeljenje kako su ušli na teritoriju Kosova sa oklopnim automobilima, kako su dovezli svo to oružje ili čak kako patrola heroja Afrima Bunjakua nije pogođena mecima terorističke grupe. Jedinstvo se stvara kada se ponaša u skladu sa ulogom koju ima, a ne kada se ponaša kao političar", napisao je Behramaj.

Kosovoski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da iako je bivši premijer Hašim Tači obećao da neće slati KBS na sever bez dozvole NATO, administrativni linija mora biti zaštićena.