Borelj povodom godišnjice Ohridskog sporazuma: Vreme da Kosovo i Srbija pređu u novu, evropsku eru

Đuzep Borelj
Izvor: Kosovo Online

Visoki predstavnik EU Đuzep Borelj, povodom godišnjice od prihvatanja Aneksa za implementaciju sporazuma postignutom u Ohridu, kazao je da će taj sporazum i njegova primena jasno pokazati da je budućnost obe strane u Evropskoj uniji, ali je sa žaljenjem konstatovao što je uprkos velikim naporima EU i šire međunarodne zajednice, do sada došlo do veoma ograničenog napretka u sprovođenju prihvaćenih obaveza.

Kako se navodi u Boreljovoj izjavi objavljenoj na sajtu EU, sporazum i aneks za njegovu implementaciju postignuti su nakon meseci intenzivnih pregovora uz fasilitaciju Evropske unije kako bi se pomoglo stranama da naprave korak napred u normalizaciji svojih odnosa.

"U vremenima neviđenog rata punog razmera na našem kontinentu, postizanje sporazuma koji obećava mir, stabilnost i dobrosusedske odnose bilo je značajno dostignuće. Po prvi put tokom dijaloga uz podršku EU, strane su se složile oko jasnih parametara koji definišu putanju procesa za normalizaciju njihovih odnosa", naveo je Borelj.

Konstatujući da je za žaljenje to što je do sada došlo do ograničene primene i kada je reč o Kosovu, ali i Srbiji, Borelj navodi da je EU više puta podsećala da je sporazum u celini obavezujući prema međunarodnom pravu.

"Stoga, svaki nedostatak implementacije ne samo da ugrožava evropsku integraciju strana, već i šteti njihovoj reputaciji kao kredibilnih i pouzdanih partnera. Sada je krajnje vreme da i Kosovo i Srbija prekinu sadašnji začarani krug kriza i tenzija i pređu u novu – evropsku – eru. Sporazum nudi bolju budućnost za građane Kosova i Srbije i celog regiona", ističe.

Poručio je da EU očekuje da lideri Kosova i Srbije pokažu odgovornost, viziju i liderstvo tako što će ostvariti napredak u implementaciji bez daljeg odlaganja.

"To je prilika koju ne bi trebalo da propuste. Evropska unija je i dalje spremna da pomogne Kosovu i Srbiji u svakom koraku na tom putu, ali oni su ti koji moraju da preduzmu te korake i krenu napred", naglašava.