Borelj: Srbi da se vrate u institucije, Kosovo da počne da formira ZSO i povuče odluku o registarskim tablicama

Đuzep Borelj
Izvor: Print Screen

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj ponovio je na sastancima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem da bi kosovski Srbi trebali odmah da se vrate u kosovske institucije i nastave sa svojim dužnostima, a Kosovo da uskladi svoje postupke u vezi sa registarskim tablicama sa prošlim sporazumima Dijaloga i pokrene pregovore o uspostavljanju ZSO bez daljeg odlaganja. 

"Ove obveze, preuzete u okviru Dijaloga, ostaju važeće i obvezujuće", rekao je Borelj, a saopštila pres služba Evropske unije.

On je tokom sastanaka rekao i da da obe strane moraju konstruktivno da se angažuju, pokažu spremnost na kompromis i poštuju svoje obaveze u Dijalogu.

Kako se navodi cilj sastanaka je bio rešavanje kritičnih izazova u odnosima između Kosova i Srbije, kao i da su razgovori bili usredsređeni na pomoć stranama u pronalaženju hitno potrebnih rešenja za trenutnu krizu i održavanje mira i stabilnosti na terenu.

"Trenutno geopolitičko okruženje čini još imperativnijim prevazilaženje nasleđa prošlosti i uključivanje u značajne pregovore o onome što je stvarno važno za Kosovo, Srbiju, njihov narod i ceo region - a to je normalizacija odnosa između dve strane kao ključni činilac za napredak na njihovom evropskom putu", rekao je Borelj.

On je dodao da je važno uzdržati se od bilo kakvih jednostranih akcija i huškačke retorike.

"Uz rat u Ukrajini, Evropa ne može da ima još jedan sukob na svom tlu. Odgovornost je strana da to izbegnu za dobrobit vlastitog naroda, koji će najviše izgubiti ako se trenutno eskalirajuće ponašanje ne preokrene. Nemogućnost ispunjavanja obaveza i brze deeskalacije imaće štetne posledice pre svega na ljude na Kosovu i u Srbiji, na evropsku budućnost obe strane i njihov kredibilitet u očima evropskih i međunarodnih partnera", rekao je Borelj.