Čeku u Preševu: Poboljšaćemo kulturnu saradnju

Hajrula Čeku
Izvor: Reporteri

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku boravi u zvaničnoj poseti Preševu gde se sastao sa gradonačelnicom Arditom Sinani, prenosi Kosovo pres.

"Saradnju koju smo započeli pre izvesnog vremena sastancima u Prištini, još jednom ovde potvrđujemo. Veoma sam srećan što kao nastavak napora Vlade da unapredi saradnju sa preševskom dolinom, doprinosimo i dimenziji kulturne saradnje. Razgovarali smo o zajedničkim pitanjima i veoma sam srećan što ćemo imati konkretne obaveze da povećamo kulturnu mobilnost, kulturnu saradnju između institucija i naravno da vidimo dimenziju saradnje u oblasti kulturnog nasleđa", rekao je Čeku.

Gradonačelnica Preševa Ardita Sinani smatra da su posete kosovskih ministara inspirativne i ohrabrujuće.

"To je izuzetno ohrabrujuće, inspirativne su posete svakog ministarstva Vlade Republike Kosovo. Nedavno je pokazano izuzetno veliko interesovanje za podizanje svesti o položaju Albanaca preševske doline od strane zvanične Prištine. Posebno je poseta Čekua učinila je da se osećamo ponosnije i smognemo snage da sve ove procese nastavimo i napredujemo. Kultura i kulturno nasleđe su izvor otpora i mi sa ovim našim otporom i stalnom diskriminacijom koju vrši zvanični Beograd, čuvamo nasleđe i kulturu", rekla je Sinani.

Sinani navodi da je sa ministrom razgovarala o sredstvima koje je izdvojila Vlada Kosova koja su u budžetskoj liniji, o njihovoj raspodeli i upravljanju tih sredstava.

"Pored simbolike, veoma nam je važno da institucionalizujemo ova sredstva, budžetsku liniju koja se prvi put pojavila, pored pomoći koju su sve prethodne vlade kontinuirano pružale", rekla je Sinani.