Demokratija na delu: Izborni proces bez incidenata, nema glasača srpske nacionalnosti

Izbori na severu Kosova
Izvor: Kosovo Online

Demokratija na delu ocenila je da se izborni proces u četiri opštine na severu Kosova odvija normalno i bez incidenata, a kako je rekao za Ekonomiju onlajn Eugen Čakolji iz DnV u nekim biračkim mestima nije bilo birača srpske nacionalnosti.

Čakoli navodi da to što nema glasača srpske nacionalnosti je rezultat srpskog bojkota izbora.

Ukazuje da se mogu pojaviti određeni problemi nakon izbora kao što su overa rezultata, polaganje zakletve predsednika opština, imenovanje direktora itd.

"Iz onoga što smo uspeli da primetimo u severnim opštinama, vidi se mirna atmosfera koja dolazi kao posledica manjka birača, odnosno izuzetno niske izlaznosti birača srpske zajednice u ovim opštinama. Čak smo nailazili na centre u kojima ni jedan srpski glasač nije prošao. Iako je atmosfera mirna, to je odraz bojkota izbora koji je nastao kao rezultat političkih sukoba i neprijavljivanja kandidata iz redova srpske zajednice", rekao je Čakoli.

Dodaje da problem neće biti u zaključenju izbornog procesa u administrativnom smislu, jer ne veruje da može biti bilo kakvog ozbiljnog incidenta, već će problem na prvom mestu biti u procedurama overavanja rezultata, polaganja zakletve, imenovanja direktora.

Centralna izborna komisija je akreditovala oko 360 posmatrača za posmatranje izbora, a od dosadašnjih 44, ovoga puta ima 19 biračkih mesta.