Đukanović: Logično je da biramo Berlinski proces

Milo Đukanović
Izvor: Kosovo Online

"Otvoreni Balkan" ne počiva na evropskim vrednostima već na regionalnoj saradnji i zato je logično da ćemo umesto saradnje koja počiva na bilo kojim drugim osnovama izabrati Berlinski proces, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović na panelu o Zapadnom Balkanu koji se održava u okviru GLOBSEC bezbednosnog samita u Bratislavi, prenosi RTCG.

Đukanović je rekao da su mišljenja o "Otvorenom Balkanu" u Crnoj Gori podeljena.

"Dobro je što ne postoji razlika između Vlade, predsednika i parlamenta o strateškom cilju - svi želimo da Crna Gora što pre bude članica EU. Svi prepoznajemo da na putu reforme najviše pomaže Berlinski proces, koji je ponudio širok okvir koji uključuje i zajedničko regionalno tržište", rekao je predsednik Crne Gore u Bratislavi.

On je dodao da misli da je "Otvoreni Balkan" nastao kad su neki lideri razočarani efektivnošću procesom proširenja stvorili paralelnu inicijativu koja je rezervni položaj za zemlje regiona koje po njihovom mišljenju neće imati evropsku perspektivu.

"To je naša razlika, mi mislimo da nam je mesto u EU", rekao je Đukanović.

On je poručio da Zapadni Balkan nije primarni cilj evropske destrukcije. To je, kako je kazao, evropska bezbednost i evropski sistem vrednosti. Zapadni Balkan je, kao je dodao, zahvalno tlo za takve stvari jer su tu još uvek slabe države i na Zapadnom Balkanu, kako je kazao, Rusija još uvek računa na proruski sentiment čijom zloupotrebom želi da zaustavi napredak tih zemalja ka EU i evroatlantskom savezu.

"Kao rezultat toga mislim da smo dobili i agresiju Rusije na Ukrajinu. Mi smo imali upozorenja 2016. godine sa istim ciljem da se zaustavi put Crne Gore u NATO. Danas Rusija koristi samo brutalnijie instrumente, ali sa istim ciljem - da zaustavi Ukrajinu i njen ulazak u NATO", kazao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore je istakao zadovoljstvo što je nakon agresije Rusije EU pokazala jaču nameru da zaštiti svoju bezbednost i sistem vrednosti i pokazala obiljnost namere da se bolje pozicionira kao geopolitički igrač.

"Za Zapadni Balkan je važno da EU ostane na tom kursu. Zapadnom Balkanu sada treba jedinstvena poruka iz Evrope. Ta poruka glasi da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju svoje mesto u EU i svoju stolicu ćete zauzeti kada realizujete reforme i dostignete standarde. EU mora da nastavi sa politikom regate da bi svi po istim pravilima postali ponupravni članovi EU", kazao je Đukanović.

On je dodao da ono što čujemo poslednjih dana upućuje na to da bismo mogli uskoro da prisustvujemo povratku na šarolike poruke Zapadnom Balkanu sa raznih evropskih adresa.

"Nadajmo se da neće biti tako. Mislim da je jako važno da se ne obeshrabruje evro-entuzijazam na Zapadnom Balkanu", kazao je Đukanović.

On je naveo da je Crna Gora najdalje odmakla u procesu pregovora sa EU i da je najbliža zatvaranju pregovaračkih poglavlja.

"I kad EU odluči da primi naredne članice, Crna Gora bi mogla biti prva naredna članica. Ali to ne sme da nam zamagli pogled i da ne vidimo osnovni problem. Očigledno je da je EU imala manjak entuzijazma i posvećenosti politici proširenja i integraciji Zapadnog Balkana u prethodnih pet - šest godina. To je, logično, urodilo manjkom entuzijazma za reforme među državama Zapadnog Balkana", kazao je Đukanović.

Na taj način kako je dodao, došli smo u situaciju da zemlje Zapadnog Balkana optužuju EU a EU njih, a iz svega toga, kako je kazao, profitirale su samo treće strane.

"Te treće strane su očekivano ušle u geopolitički prostor u kome ne sme biti vakuuma. Problem je što su te treće strane ušle sa izrazito antievropske platforme", rekao je Đukanović.

Upitan da li misli da će biti predsednik kada Crna Gora bude spremna za ulazak u EU i da li će se opet kandidovati za predsednika naredne godine, Đukanović je odgovorio:

"To su već dugoročne prognoze. U ovom trenutku ne razmišljam o ličnoj budućnosti, da li ću biti u politici ili drugom polju. Ono što je bitno da na dnevnoj bazi sa Vladom radim na deblokiranju pregovaračkog procesa i ispunjavanju merila u poglavljima koja se tiču vladavine prava, da se u godišnjem izveštaju Evropske komisije to registruje i da Crna Gora u decembru može zatvoriti nekoliko poglavlja i da zadrži dobar tempo napretka ka EU i svoju poziciju lidera. Mislim da u ozbiljnom poslu, koji očekujem od vlade, ne bi trebalo da pregovaramo duže od 2024. godine. Verujem da Crna Gora 2024. može i da će kazati ' mi smo interno spremni i očekujemo stav EU'".

Ko će biti na kojoj poziciji, dodao je, manje je važno.

"Toliko sam inficiran ovom politikom da je manje važno šta ću raditi. Znam da ću punim kapacitetom pomagati da Crna Gora što pre dođe do svog cilja", zaključio je Đukanović.