Đukanović: Nisu samo Ukrajina i Crna Gora mete, spisak je mnogo duži

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da ne vidi da njegovo povlačenje može imati veze sa procesom pristupanja EU, prenose crnogorske Vijesti.

Na pitanje da li će napustiti politiku naredne godine kako očekuju neki političari, pa čak i iz njegove partije, odgovorio je da se oseća vrlo dobro i da je za 30 godina mnogo teže poteze povlačio sam.

Đukanović je rekao da je Crna Gora za 16 godina postigla značajne rezultate, da je lider u evropskim integracijama i da je respektabilan sused.

"Obnavljajući državnost odredili smo jasan cilj - evropske vrednosti, što je bilo ugroženo poslednje dve godine. Uprkos izazovima i anticrnogorskom delovanju većine koja je formirala vlast 2020. Crna Gora je ostala na evropskom kursu", rekao je Đukanović.

Đukanović je, odgovorajući na pitanje koliko je realno da Crna Gora postane članica Evropske unije do 2025. godine, rekao da je siguran da će Crna Gora do kraja 2024. ispunuti sve obveze. 

"Što se tiče obaveza države, siguran je da će do kraja 2024. ispuniti sve obaveze, a kako će reagovati EU ne mogu dati nikakvu garanciju", istakao je Đukanović.

Da li nova vlada može da ograniči uticaje sa strane?

"Valjda smo već tu lekciju naučili, ali takve ideje o kreiranju novih granica nikad neće biti sahranjene", smatra Đukanović.

"Iz Moskve imamo protivljenje učlanjenju evropskih zemalja u NATO, a čini mi se da su sve glasnija protivljenja učlanjenju u EU", dodao je Đukanović.

Svet u opasnosti u kakvoj nije bio od Drugog svetskog rata

Nisu samo Ukrajina i Crna Gora mete, spisak je mnogo duži, rekao je Đukanović ukazujući na "rukopis" koji je sada postao prepoznatljiv.

"Svet je u opasnosti u kakvoj nije bio od Drugog svetskog rata. Naš region je u značajnoj meri destabilizovan. Zapadni Balkan je u opasnosti od malignog uticaja Moskve koji je podržan na Balkanu od 2015. godine", istakao je Đukanović.

Đukanović smatra da ćemo se "uticajem antievropskih politika na Balkanu baviti i kad se rat u Ukrajini završi".

"Tako je došlo i do smene prethodne vlade i njeno štetočinsko delovanje je formalno okončano u parlamentu, a suštinski na Cetinju", rekao je Đukanović.

Kazao je da će izazov za svaku vladu biti postizanje ekonomske stabilnosti. Upozorio je da će zaduživanja biti sve teža zbog bezbednosne situacije.