Ðurić: Uskoro pismo podrške američkih kongresmena

Marko Đurić
Izvor: The Washington Diplomat

Odnosi Srbije i SAD su u konstantnom usponu, ocenio je danas ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić i naveo da se uskoro može očekivati pismo podrške unapređenju odnosa dve zemlje koji, kako kaže, potpisuje značajan broj članova američkog Kongresa.

Ðurić je za Tanjug rekao da Srbija danas ima dvostruko više prijatelja u američkom Kongresu nego pre godinu dana kada se, kako kaže, počelo sa intenzivnim pridobijanjem novih članova Kongresa i Senata za srpski Kokus.

"Očekujem do kraja meseca pismo podrške unapređenju odnosa sa Srbijom od strane značajno većeg broja članova Kongresa u odnosu na broj onih koji su potpisali prethodna dva pisma u kojima se kritikuju pozicije Srbije, a afirmišu pozicije nekih drugih strana", rekao je Ðurić.

Podsetio je da je i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar izneo plan za unapređenje odnosa sa Srbijom koji se odnosi na jačanje ekonomske saradnje kao temelja za buduću izgradnju političkih veza i odnosa, kao i jačanje poverenja u raznim oblastima, od ekonomije do kulture i saradnje u oblasti odbrane.

Ðurić kaže da Vašington, takođe, želi da podstakne Brisel da aktivnije radi na proširenju EU, kao i da pruža snažnu podršku regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan.

"Imam uveravanja predstavnika američke administracije da će Vašington dati doprinos da i neke druge države regiona i pojedine teritorije, poput naše južne pokrajine, imaju drugačiji pristup prema Otvorenom Balkanu", rekao je Ðurić.

Ukazao je da je za Srbiju veoma značajno da sa SAD ima aktivan dijalog i o temi KiM, koja je jedna od retkih o kojoj dve zemlje nemaju saglasnost.

"Ta zemlja ima više od 600 vojnika u misiji KFOR-a, a bez SAD je teško zamislivo održavanje stabilnosti na KiM, što je za naš narod od vitalnog značaja", podvukao je Ðurić.

Dodao je da je Srbija u Vašingtonu danas neuporedivo aktivnija od ostalih zemalja u našem regionu, ali da one imaju nekoliko decenija prednosti u građenju realcija sa SAD.

"Mi smo imali strašan period devedesetih, onda smo imali period od 2000. do 2012. godine, kada se naša zemlja nalazila u ekonomskom urušavanju", naveo je Ðurić.

Kako kaže, danas je zadovoljstvo predstavljati državu koja je, istakao je, najbolja po privrednom rastu u Evropi i koja ima novu paradigmu politike, intenzivno ulaže u infrastrukturu i gradi 10 autoputeva i brzih saobraćajnica.

"Jedan od tih puteva gradi američka kompanija koja je tesno povezana sa američkom politikom, da podsetim da je na čelu Behtela, koji gradi Moravski koridor, bio državni sekretar. Sve to ima veze sa percepcijom Srbije u političkim krugovima u Americi", naveo je ambasador.

Istakao je da su SAD vodeće tržište za srpsku namensku industriju, kao i za IT industriju, koja, kako kaže, sa američkom postiže odlične rezultate.

"Prošle nedelje je jedna srpska softverska kompanija kupila uglednu američku kompaniju u Silikonskoj dolini. U Srbiji imamo američke kompanije, poput NCR, i drugih koje zapošljavaju više od 20.000 IT stručnjaka u Srbiji", naveo je Ðurić.