Fon Kramon: Kosovo je doživelo ozbiljnu političku nestabilnost, Izbori će biti izazov

Kramon
Izvor: RTK2

Stalni izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da se predstojeći parlamentarni izbori održavaju u vanrednim okolnostima, što će za Kosovo biti veoma izazovno, i da zato neka pitanja treba rešiti unapred, prenosi Reporteri.

Kako je dodala, nesumnjivo je da neće biti punopravnih međunarodnih misija za posmatranje izbora, već će međunarodni stručnjaci pratiti razvoj događaja na terenu.

"To pokazuje posvećenost međunarodne zajednice. Kancelarija Evropske unije na Kosovu takođe pruža značajnu podršku svojom stručnošću. Budući da se tamo verovatno neće videti veliki broj nezavisnih međunarodnih posmatrača, sada je važnije nego ikad imati odgovarajući broj domaćih posmatrača. Zbog toga će biti neophodno pribaviti potrebnu finansijsku podršku“, ocenila je Fon Kramon.

Kako je dodala, kratki vremenski okvir između najave izbora i dana izbora znači da postoje ozbiljni problemi sa glasovima građana koji žive van Kosova, što u praksi znači da većina dijaspore neće moći da glasa.

"Ugroženo je njihovo osnovno demokratsko pravo i ovom pitanju treba odmah pristupiti“, napomenula je Fon Kramon.

Prema njenim rečima, Kosovo je poslednjih godina doživelo ozbiljnu političku nestabilnost.

"Bilo je meseci bez ikakve vlade i bez funkcionalne parlamentarne većine. To ne utiče samo na nivo upravljanja, već u vreme pandemijske krize utiče i na ljudske živote. Stoga pozivam sve političke aktere da razmišljaju o budućnosti i razgovaraju o mogućim većinama i koalicijama, čak i pre izbora, kako bi se obezbedila nesmetana tranzicija i što je pre moguće uspostavila funkcionalna vlada“, poručila je fon Kramon.

Kosovo će održati vanredne parlamentarne izbore 14. februara, nakon što je Ustavni sud presudio da je formiranje vlade u junu 2020.godine bilo neustavno.

Od poslednjih izbora održanih u oktobru 2019. godine, mnoga nova pitanja ostaju nerešena, poput potrebe za ažuriranjem biračkog spiska.