Garić: Srbi čuvaju tradiciju i braniće se od ugnjetavanja, Novak razobličio licemerje Zapada

Miloš Garić, gostovanje RTS

Badnji dan i Božić među Srbima na Kosovu i Metohiji proteći će svečano i kako dolikuje, uprkos svim pretnjama i nesigurnosti koji ih okružuju, poručio je jutros urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić u jutarnjem programu RTS.

"Danas na Badnji dan i sutra povodom Božića svakako treba u mislima da imamo srpski narod na Kosovu i Metohiji, jer dok se ovde u miru i spokojno obeležavaju praznici Srbi na Kosovu nemaju tu mogućnost. Strepnja je tamo velika od onoga ružnog što može da se dogodi. Zato se nadamo da će bar ova dva dana proći u miru za naš narod, a svakako da nas posle toga čeka ponovo bavljenje svim onim temama i strahovima", istakao je Garić.

On je naglasio da je trenutno na Kosovu velika kriza što se tiče energetike, i da je to veliki dodatni problem.

"Struja se isključuje svakoga dana. Vrlo je nepovoljno stanje i to prelazi u političku dimenziju, jer vlasti u Prištini su ušle vrlo nespremne u tu krizu. Ta nervoza se preliva na politički teren i Kurti pokušava da prebaci težište na Srbe, kako bi sebi olakšao poziciju. Uvek je lakše kada se upre prstom u Srbe, i nadvija se opasnost da se u sledećim danima opet desi nešto ružno, jer to je način na koji prištinska vlast rešava svoje probleme. Upadajući u srpske sredine i izazivajući tenzije i incidente. Ali, to je nešto o čemu Kurti, ipak, treba pažljivo da razmisli, koliko je pametno da to radi. Jer Srbi svakako neće dopustiti da budu ugnjetavani i da im se krše prava. Vrlo je izvestan odgovor Srba, odlučan i jasan, pa bi bilo jako dobro da Priština od toga odustane", kaže Garić.

Urednik Kosovo onlajn je komentarisao i aktuelnu dramu koju preživljava najbolji srpski sportista Novak Đoković u Australiji, gde je zadržan na aerodromu i vlasti te države ne dozvoljavaju mu da učestvuje na teniskom turniru jer " ne ispunjava medicinske kriterijume" u pogledu koronavirusa. 

"Potpuno je jasno da ova odluka autralijskih vlasti i maltretiranje koje preživljava Novak nema nikakve veze sa medicinom i sa vakcinom, a najmanje veze ima sa sportom. Zapravo nema dileme da je u pitanju politička odluka. I ono što je sad potpuno vidljivo je da su mnoge stvari koje su vezane za koronu prešle iz domena medicine i brige o zdravlju  na politički teren, u ovom slučaju na teren političke naučne-fantastike", smatra Garić.

Po njegovim rečima, teško je razumeti odluku da Đoković ne bude pušten u bilo koju državu, uprkos svim merama zbog pandemije.

"Da se jednom sportisti, koji je pritom kao Novak napravio planetarne uspehe, da se njemu zabranjuje ulazak u neku državu, pa makar i pod firmom brige o zdravlju, je ipak nečuven događaj. To je čovek koji je potpuno zdrav, koji je u fenomenalnoj kondiciji, on je preležao taj virus i ni po kom osnovu ne može da bude sporan. Ali zbog tih pravila koja su takva govorimo o političkoj odluci, jer su sve vlade sveta u prethodne dve godine upregnute u korona mere i nova pravila koja donose iz dana u dan. A za svo to vreme imamo nove talase korone, nove sojeve i podsojeve, dakle nešto nije u redu. I onda se dolazi do ovakvih situacija, koje ne trebaju ni australijskim vlastima ni Novaku Đokoviću", istakao je Garić.

On dodaje da je Đoković znao da preuzima rizik, da može da se dogodi neprijatnost i oko njegovog ulaska u Australiju i tretmana na turniru, jer kontroverze su bile prisutne od samog starta.

"Mnogi će reći zašto je uopšte i išao tamo ako nije vakcinisan, ali Novak je odlaskom u Australiju uradio jednu važnu stvar jer je razobličio tu lažnu zapadnu, liberalnu politiku, koja propagira navodne slobode u svemu i svačemu, a onda ovako drastično ukida slobodu jednom čoveku i ukazuje da ulazimo u jedno vreme otvorenog totalitarizma, ma koliko on bio zaogrnut u bele mantile i maske", rekao je urednik Kosovo onlajn.