Gaši na samitu u Solunu: Kosovo posvećen partner stabilnosti i demokratizaciji u regionu

Liza Gaši
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Kosova

Zamenica ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Gervale, Liza Gaši predstavlja Kosovo na sedmom samitu u Solunu, koji je počeo juče.

Kako su naveli iz ovog Ministarstva, Gaši je učestvovala u diskusiji na temu "Ispunjenje obećanja EU - koliko brzo?", u panelu sa ministrom spoljnih poslova Grčke Georgiosom Gerapetritisom, gde je, između ostalog, bilo reči i o mogućnostima i izazovima integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

U svom obraćanju, Gaši je istakla da Kosovo ostaje posvećen partner stabilnosti i demokratizaciji u regionu na njegovom evropskom putu. Takođe je naglasila da Vlada Kosova snažno podržava „Plan rasta“ za Zapadni Balkan, koji vidi kao korak u pravom smeru.

“Nakon mnogo godina stagnacije, nedavno objavljeni paket proširenja vraća nadu u fokus na proširenje EU. Ubrzana ekonomska integracija i približavanje prihoda sa EU i unutar Zapadnog Balkana, poklapa se s našim opredeljenjem i napretkom ostvarenim u ekonomskim kriterijumima tokom poslednjih godina. Uskoro će Kosovo predstaviti svoje planove, ključne projekte i ciljeve od fondova EU“, rekla je ona.

Podvukla je da se ne može govoriti o budućnosti regiona dok je stabilnost još poljuljana i ometana nedostatkom bezbednosti i kontinuiranim destabilizujućim naporima Srbije prema Kosovu, kao što je bio slučaj u Banjskoj.

„Ne želimo sukobe u regionu. Želimo mir i sigurnost. Pokazali smo maksimalnu zrelost i profesionalnost u odgovoru na teroristički napad u Banjskoj. Ali uprkos posvećenosti Kosova stabilnosti i miru i putu ka Evropskoj uniji, mi ne možemo da idemo napred ako imamo dvostruke standarde koji se koriste protiv Srbije i Kosova“, naglasila je Gaši.

Tokom panela razgovaralo se i o važnosti usklađivanja evropske spoljne i bezbednosne politike i potrebi za radikalnim reformama za rešavanje pitanja vladavine prava.