Guverner Mehmeti pisao Kvinti da je pod političkim pritiskom da otpusti zamenika Havolija

Fehmi Mehmeti
Izvor: Ekonomia Online

Guverner Centralne banke Kosova (CBK) Fehmi Mehmeti poslao je pismo ambasadorima Kvinte, u kojem ih obaveštava da je pod političkim pritiskom da razreši zamenika guvernera Sokola Havolija, prenosi Reporteri.

"Skoro svakodnevno sam pod političkim pritiskom da smenim zamenika guvernera Sokolja Havolija, iako za to ne postoji objektivan razlog i uprkos zakonom zagarantovanoj sigurnosti njegovog mandata. Pored odličnog nastupa u CBK, Havoli je takođe ključni svedok u arbitražnom procesu između Kosova i "Iute Kredit Jurop" (ICE). Lični napad na Havolija u velikoj meri ugrožava ovaj arbitražni proces za koji se očekuje da bude završen u februaru 2023. godine", napisao je Mehmeti u pismu do koga je došao portal Kaldžo.

Mehmeti je takođe obavestio ambasadore Kvinte da je Skupština Kosova (preko Komisije za budžet, rad i transfere) stavila na dnevni red formiranje radne grupe zadužene za sprovođenje i nadzor Zakona o Centralnoj banci i Zakona o osiguranju i dodao je napisao da ta politička odluka nesumnjivo ometa nezavisnost Centralne banke Kosova, kao i da slabi odnos Centralne banke prema međunarodnim mehanizmima.

"Političke institucije, kao što je Skupština, ne mogu (i ne bi trebalo) da imaju ovlašćenja da vrše inspekcije u prostorijama Centralne banke i da se mešaju u njen rad", navodi Mehmeti u pismu.

Guverner je rekao da će javno objaviti pritisak koji imaju kao Centralna banka kako bi se razotkrila "nezakonitost ovakvih radnji i upoznala šira javnost sa mogućim posledicama po ekonomiju Kosova".