Hiseni: Za vreme mandata Aljbina Kurtija na Kosovu će ostati manje od milion stanovnika

Aljbin Kurti u Grčkoj
Izvor: Ekonomia Online

Sve veći broj odlazaka ljudi sa Kosova, ponovo je u centru pažnje nakon objavljivanja podataka Agencije za statistiku Kosova i Eurostata po kojima je proteklih godina Kosovo napustilo 42.000 građana i da će se ovaj trend nastaviti i ubuduće pa će, prema rečima bivšeg ministra spoljnih poslova Skendera Hisenija, za vreme mandata Aljbina Kurtija na Kosovu živeti manje od milion stanovnika, prenosi Gazeta ekspres.

Statistike Eurostata pokazuju da se stanovništvo Kosova smanjilo tokom godina.

Prema ovim podacima, stanovništvo Kosova je smanjeno za 10,2 odsto u odnosu na 2003. godinu kada su podaci prvi put objavljeni.

Trend odlaska građana iz zemlje nastaviće se i narednih godina, smatra bivši ministar spoljnih poslova Skender Hiseni i dodaje da Kosovo rizikuje da padne ispod milion stanovnika do kraja mandata premijera Aljbina Kurtija.

„Do kraja Kurtijevog mandata, Kosovo bi moglo pasti ispod milion stanovnika“, izjavio je Hiseni.

Univerzitetski profesor Bljerim Ramosaj opisao je statistiku odlaska građana kao alarmantnu. On je rekao da institucije Kosova treba da grade demografske politike koje će služiti razvoju zemlje.

Prema njegovim riječima, sada ne odlazi samo onaj deo stanovništva koji nije obrazovan, ili nema određeno zanimanje, već odlaze i diplomci.

„Odliv mozgova je alarmantan, tako da nam ponestaje ljudskog kapitala i ovaj proces je nezaustavljiv. Odliv mozgova je svetski problem i nije samo problem Kosova. Država Kosovo treba da stimuliše nova radna mesta“, izjavio je Ramosaj.