Ibiši: Odluke o tablicama i dokumentima biće sprovedene, neće biti potrebe za intervencijom Kfora

Nuredin Ibiši
Izvor: Ekonomia Online

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši izjavio je da je prisustvo pojačanih snaga Kfora na severu Kosova jasan pokazatelj da je ta misija ozbiljno shvatila bezbednosnu situaciju u tom delu Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Povodom saopštenja Kfora da je ta misija pojačala patroliranje kod prelaza Jarinje i Bernjak i da su spremni da brzo reaguju na sve bezbednosne izazove, Ibiši je rekao da neće biti potrebe za intervencijom jer će, kako je naveo, odluke o registarskim tablicama i ličnim dokumentima biti sprovedene onako kako je najavljeno. 

"Povećano prisustvo Euleksa i Kfora na severu pokazuje da je NATO ozbiljno shvatio ovo pitanje. Čak su i SAD angažovane na Kosovu. Vlada je preduzela neophodne mere i podigla kapacitete u severnom delu, šaljući snage. Mislim da neće biti potrebe za delovanjem po operativnom planu, već da će dve mere reciprociteta biti sprovedene kako je najavljeno", rekao je Ibiši. 

On je naveo da pre početka primene reciprociteta za registarske tablice i lične karte mora da postoji dogovor.

"Vreme teče veoma brzo iako su evropska diplomatija, i posebno SAD, uradili mnogo, posebno kada je situacija postala napeta, a ambasador (SAD) je odmah preduzeo odgovarajuće mere da prevaziđe napetost koju su stvorili srpski ekstremisti pod vođstvom predsednika Vučića i primena mera odložena je za mesec dana. U međuvremenu je bilo razgovora, ali konačni dogovor nije postignut i ostaje da se razgovori nastave. Mislim da ovo treba prevazići, da se reši i postigne dogovor pre 1. septembra. Kfor je od tada preduzeo mere. NATO je bio jasan, čak je i Stoltenberg jasno stavio do znanja Vučiću da će NATO u slučaju bilo kakve akcije u pravcu Kosova zaštititi Kosovo", rekao je Ibiši.