Kastrati: Kaznene mere EU protiv Prištine biće ukinute kada Kurti ode sa vlasti

Ardian Kastrati
Izvor: Lajmi

Poslanik Demokratske partije Kosova Ardian Kastrati ocenio je da kaznene mere EU prema Kosovu nisu u vezi sa izborima ili gradonačelnicima na severu, već da su posledica lošeg odnosa kosovskog premijera Aljbina Kurtija prema zapadnim saveznicima. Kako kaže sankcije će biti ukinute kada Kurti ne bude više na vlasti.

Kastrati smatra da je Kurti premijer sa anztizapadnim pristupom što umnogome nanaosi štetu Kosovu i građanima.

"Ne verujem da je pitanje mera vezano za beskorisne procese koji troše vreme i budžet Kosova,  čiji se rezultati unapred znaju. Mere su vezane za Kurtijevo ponašanje u odnosu na EU i saveznike kao što su SAD", istakao je Kastrati za Gazetu Blic.

Navodi da je Kurti oduvek bio protiv odluka Zapada ma koliko su one bile važne za Kosovo.

"Problem je Kurtov pristup Zapadu. Kurti ima antizapadni pristup i to je više puta dokazao, čak i od početka svoje političke karijere, 1999. godine bio je protiv Rambujea koji je proizveo Nato bombardovanje Srbije, protiv Ahtisarijevog plana koji je doneo nezavisnost", naveo je on.

Ukazao je da svoj antizapadni pristup Kurti dokazuje i delovanjem u Albaniji podrškom koaliciji VMRO-DPMNE, koje podržava Rusija.

"U poslednje vreme, uprkos podršci albanskog kandidata, on ponavlja ovaj pristup u Severnoj Makedoniji svrstavajući se sa nacionalistima VMRO-DPMNE koje podržava Rusija i koji imaju antizapadnu agendu. Na primer, ako u Makedoniji posle izbora dođe do tenzija, odbijanja rezultata, pa čak i sukoba, što Rusija želi, onda će Zapad nužno učiniti Kosovo odgovornim jer se njegov premijer mešao u tamošnje izborne kampanje", ocenio je Kastrati.

Kastrati kaže da Kurtijev pristup košta Kosovo, dodajući da će kaznene mere EU protiv Prištine biti ukinute tek kada dođe do smene vlasti.

"Naša nesreća je što Kurti vodi ovaj antizapadni rat u ime Kosova. Dakle, Kosovo ima ozbiljne posledice izolacije i sankcija zbog Kurtijevog delovanja. Kaznene mere iz EU se ukidaju tek kada premijer Kurti ode sa vlasti. U suprotnom, ovo će nastaviti da proizvodi veštačke krize za pokrivanje nerada vlade, stvarajući tako neprijateljske odnose sa EU i SAD", zaključio je Kastrati.