Krasnići: Lokalnim Srbima na severu nisu problem albanski gradonačelnici

Eljbert Krasnići
Izvor: Ekonomia Online

Ministar administracije i lokalne samouprave Eljbert Krasnići kazao je da je iz komunikacije sa lokalnim Srbima u četiri opštine na severu saznao da oni nisu zainteresovani da vrate nekadašnje predstavnike u opštine, kao i da im albanski gradonačelnici nisu prepreka, prenosi Gazeta ekspres.

Krasnići je naveo da je jasno da se sve promenilo u odnosu na period pre sukoba u Banjskoj.

"Sada ne verujem da građani tamo na severu naše zemlje imaju tu brigu da su četiri gradonačelnika, dva u opštinskim i dva u administrativnim kancelarijama, glavna prepreka. Koliko sam mogao da razumem sa lokalnim Srbima iz kontinuirane komunikacije, građani nisu mnogo zainteresovani za povratak tih predstavnika. Ljuljzim Hetemi i drugi nisu prepreka", rekao je Krasnići za T7.

Naveo je i da je Kosovo dva puta smanjilo policiju po 25 odsto i da je to, prema njegovim rečima, bio deo da se pozitivno doprinese da situacija bude mirna, a ne provocirana.

"Mi smo kao vlast mnogo puta shvatili da su gradonačelnici legitimni, došli su iz ustavnog i zakonskog procesa, ali je njihov legitimitet slabiji jer je učešće građana bilo manje", rekao je.

Dodaje da je bilo problema u sprovođenju peticije za smenu gradonačelnika.

"Počeli su, ali nisu uspeli da izvedu do kraja, što je tužno, da vide da se na Balkanu i dalje nastavlja sa antievropskom agendom i duhom, to je tužno jer naši ciljevi su jasni, zainteresovani smo da imamo dobre odnose sa komšijama, ali poslednji slučaj u Banjskoj pokazuje da smo u ćorsokaku", kazao je Krasnići.