Krieziu: Kurti i Vučić u Briselu o elementima sporazuma sa međusobnim priznanjem u centru

Perparim Krieziu
Izvor: Dukagjini-com

Portparol kosovske vlade Perparim Krieziu izjavio je da će se na sastanku premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu razgovarati o "elementima sporazuma sa Srbijom sa međusobnim priznanjem u središtu" i o najnovijim dešavanjima na Kosovu, prenosi Dukađini. 

On je rekao da su odluke kosovske vlade o registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima u skladu sa kosovskim zakonom, o čemu se "i sama Srbija ranije saglasila". 

Povodom odlaganja odluke o reciprocitetu prema Srbiji, on je rekao da je Kosovo sprovođenje odložilo za nekoliko dana od prvobitnog roka budući da je to dogovoreno sa partnerskim državama jer je "na severu bila divlja kampanja dezinformacija". 

Kada je reč o 1. septembru i primeni odluka kosovske vlade, Krieziu je rekao da bezbednosne institucije već obavljaju pripreme za sprovođenje takve odluke za koju su, dodaje, ovlašćene.

"Očekujemo da će od 1. septembra biti sprovedene sve odluke koje mogu da sprovedu naši carinici", naveo je Krieziu.

Na pitanje kako će biti 1. septembra i da li će biti barikada i razvoja događaja kao 31. jula, on je rekao da 31. jula barikade nisu organizovali lokalni Srbi.

Krieziu je naveo da je osim umešanosti kriminalnih grupa, jasno da je Srbija umešana u takva dešavanja.