Milivojević: Kurtijevi predlozi neprihvatljivi, jer Kosovo nije država

Zoran Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Diplomata Zoran Milivojević izjavio je da nijedan od predloga koje je danas tokom dijaloga u Briselu izneo kosovski premijer Aljbin Kurti nije za komentarisanje, jer se zasnivaju na stavu da se radi o pregovorima dve suverene države, što je, kako ističe, neprihvatljivo za Srbiju, jer Kosovo nije država.

Milivojević je za Tanjug rekao da upravo zbog takvog Kurtijevog nastupa, ali i ranijih njegovih nastupa u Briselu, nije iznenađenje što ni ovoga puta nije vođen "ozbiljan dijalog".

"Današnji ishod dijaloga nije iznenađenje, imajući u vidu platformu sa kojom je Kurti nastupao i pre ovog sastanka i sada. Prema tome, bilo je za očekivanje da nema uslova da se nastavi ozbiljan dijalog. Platforma koju nudi Kurti je i za dalji nastavak dijaloga i za njegovu dalju sudbinu isto neprihvatljiva", rekao je Milivojević.

Navodi da je današnji Kurtijev nastup bio motivisan sa dva cilja - da demonstrira državnost i da učvrsti poziciju sopstvene vlade u Prištini.

Takav Kurtijev nastup, kaže, ne daje šansu da će se i u julu dijalog nastaviti na osnovama koje bi garantovale "proboj" prema normalizaciji i ishodu koji bi odgovarao svima na ovim prostorima.

Milivojević smatra da nastavak dijaloga zavisi od zapadnih centara moći, na prvom mestu, ističe, od Vašingtona, a zatim i od Brisela i Berlina.

Ističe da bi dijalog trebalo da se nastavi tamo gde je zaustavljen pre godinu i po dana zbog pandemije i političkih okolnosti u Prištini, da ključne teme dijaloga budu neispunjene obaveze, pre svega Zajednica srpskih opština (ZSO), kao i da se ne razgovara sa pozicije priznanja.

"U tom smislu je ovo period testa za Vašington i za Brisel. Ja bih rekao posebno za Brisel, jer Brisel nije ni danas iskoristio svoju šansu da povrati kredibilitet i da bude onaj pravi posrednik, uključujući i obaveze iza kojih je i sam stao, a to je sudbina Briselskog sporazuma i ZSO", naveo je Milivojević.

Kaže da je i ovoga puta "težište" na Vašingtonu, jer se, ističe, pokazalo da SAD ima prevashodni uticaj u Prištini.

Milivojević podseća da je SAD i u prvom mandatu Kurtijeve vlasti delovao na način koji predstavlja ključni uticaj na dijalog i na prištinsku stranu da sedne za sto.

Očekuje da će se to ponoviti i ovoga puta, a ukoliko, kaže, do toga ne dođe, onda je jasno da iza Kurtija stoje zapadni centri moći.

"Srpska strana ne snosi nikakvu odgovornost ne samo za nastavak dijaloga nego i za stanje u regionu. Dijalog nema alternativu, ali ako ne postoje uslovi da se on nastavi, onda rizik stanja u regionu snosi pre svega međunarodna zajednica koja stoji iza prištinske strane", zaključio je Milivojević.
 

Mili
15. Jun 2021.
Ako trazis neki razgovor sa nekim koji ce biti potcinjen tebi ili slicnim toga neces naci.Ako su to privremene institucije sto ih ne smenis???Trazite nekakav dogovor ali kako se to vama dopada.
Berisha
15. Jun 2021.
kako kod okrenes ravnopravni ste u razgovorima. price su price ......
sami
15. Jun 2021.
deda i ti znas da su prazne price sta kazes ako su privremeno radi nesto kad dogjite trazite dozvolu na kosovo nemozete nista a za price na studio ste veliki ovako tako bla bla a realitet je drugo ne lazite objcni narod za unutrasnje probleme shvatite nemate nista na kosovo budite realni samo jedan put nemojte da lzite realitet je drugo
Lii
16. Jun 2021.
Bravo Kurti