Seferi: Stavovi Beograda i Prištine udaljeni, mnogo posla za posrednike, potrebno prisustvo SAD

Ibro Seferi
Izvor: GazzetaExpress

Stavovi Beograda i Prištine su udaljeni u ovom trenutku, jer je kosovski premijer Aljbin Kurti došao u Brisel sa tvrdim stavom da Srbija mora da prizna Kosovo i da sporazumi ne važe ako nema celokupne saglasnosti o tome šta će da bude konačni sporazum, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da neće priznati Kosovo, rekao je za Kosovo onlajn novinar prištinske televizije Kljan Kosova Idro Seferi.

"Mislim da će tu ostati još mnogo posla za posrednike, naročito za Brisel i SAD, da vide kako će da dovedu do nekog razumnijeg dijaloga. Činjenica jeste da su seli, da su pričali, ali  sumnjam da će u skorije vreme biti nekog razultata. Treba videti da li će nastavak dijaloga dovesti do konkretnije priče", rekao je Seferi.

Seferi je podsetio da svaki dijalog ima maksimalne zahteve na početku, a onda oni koji tu treba da pomognu dijalogu utiču na dalji proces. Međutim, on smatra da ishod dijaloga prilično daleko.

"Mislim da je Evropskoj uniji malo teže da izgura dijalog, bez konkretnijeg prisustva SAD u ovom procesu, zato što je politika EU ipak malo suptilnija kada su u pitanju pregovori. Sa druge strane SAD su imale malo jasnije stavove, ali trba videti da li je ideja da se postigne sporazum koji će odstupati i od stavova Kurtija i od stavova Vučića", rekao je Seferi.