Murati: Sporazumi koje je Kurti dogovorio tiču se prava Srba, Albanci zapostavljeni

Valon Murati
Izvor: Facebook

Predsednik Pokreta za jedinstvo Valjon Murati smatra da pregovori sa Srbijom od 2011. godine trpe istu grešku - tretiranje samo položaja Srba na Kosovu, a ignorisanje položaja Albanaca i poručuje da bi kosovski premijer Aljbin Kurti trebalo da odustane od svoje populističke politike koja mu donosi glasove i da promeni tok dijaloga.

Murati je na Fejsbuku istakao da nema prostora za "hvalisanje aktuelne vlade Aljbina Kurtija" s obzirom da se svi sporazumi dogovoreni za vreme njihovog mandata odnose samo na zaštitu prava Srba.

"Razgovori sa Srbijom od 2011. godine trpe istu grešku: tretiranje samo položaja Srba na Kosovu, a posebno severa zemlje, a ignorisanje položaja Albanaca na istočnom Kosovu. Ovaj pregovarački okvir je ostao isti do danas i uvek će proizvoditi iste posledice po Kosovo: povećanu nefunkcionalnost ako se sporazumi primenjuju (posebno onaj koji se odnosi na pridruživanje), ili međunarodni pritisak ako se ne primenjuju", poručio je on.

Ukazao je da su 2018. i 2019. stvorene povoljne okolnosti da se izađe iz "začaranog kruga" u koji je Kosovo ušlo, ali da je Kurti propustio tu šansu.

"Aktuelni premijer je, zbog velikog legitimiteta koji je imao, mogao da promeni ovaj okvir, ali je on, nažalost, nastavio sa istom pregovaračkom logikom, doduše sa parolama i drugim populističkim taktikama za unutrašnju i spoljnu potrošnju. Štaviše, stavljajući se na čelo nastojanja da se spreči dogovor o redefinisanju granica, teško je narušio funkcionalnost Kosova, položaj Albanaca na istoku Kosova i samu mogućnost zajednice Kosova i Albanije", naveo je Murat.

Takva politika je, kako konstatuje, nagrađena preuzimanjem vlasti, ali ne i dobrim rešenjima za Kosovo.

"Dakle, hvalisanje dobrim sporazumima sa Srbijom, koji ne podrazumeva reciprocitet istih rešenja za Albance na istoku Kosova, je sujetno i populističko hvalisanje. Možda sada donosi glasove, ali ne pruža dugoročna rešenja. Samo otklon od logike rešenja koja obuhvataju samo prava Srba na Kosovu mogao bi da stvori povoljnu situaciju za funkcionalnost države Kosovo. Naravno, ako nije kasno i ako posledice ovih dogovora budemo morali da nosimo na svojim plećima generacijama", zaključio je on.