Nemačka štampa: Dobre su šanse da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope

Savet Evrope
Izvor: Kosova pres

Vlada Kosova planira da aplicira za članstvo u Savetu Evrope nakon izbora u Francuskoj, što bi moglo dovesti do pristupanja Kosova 2023. godine, piše Frankfurski Algemajne Cajtung, prenosi Telegrafi.

Oni navode sa su šanse da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope dobre jer "isključenje Rusije znači da je najvažniji saveznik Srbije napustio Savet Evrope".

"Stoga je uspešna kampanja Beograda protiv uključivanja Kosova u Savet Evrope manje obećavajuća, za razliku od Ujedinjenih nacija, gde Rusija svojim pravom veta u Savetu bezbednosti blokira pristupanje Kosova", piše ovaj nemački list.

Nakon isključenja Rusije, kako podsećaju, Savet Evrope ima 46 članica. Od toga, 34 priznaju nezavisnost Kosova, što je više od dve triće (31) koliko je potrebno za prijem.

Nemački novinar Majkl Martens je juče u objavi na Tviteru naveo da će Kosovo uskoro pokrenuti proces punopravnog članstva u Savetu Evrope, napominjući da se matematičke i političke šanse za uspeh smatraju dobrim.

"Rusija napolju, Kosovo unutra? Neki verodostojni izvori potvrđuju da će Kosovo vrlo brzo pokrenuti proces punopravnog članstva u Savetu Evrope. Matematički i politički, šanse za uspeh se smatraju dobrim“, napisao je Martens.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je pre dve nedelje izrazila optimizam za članstvo u Savetu Evrope, ali prema njenim rečima, od podnošenja zahteva do eventualnog članstva proći će puno vremena.