Nemački mediji: Spor oko tablica za sada rešen

tablice Kosovska Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

Nemački mediji preneli su vest o postizanju dogovora između Srbije i Kosova u sporu oko registarskih tablica, kao i poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja da se pregovori nastave, prenosi Dojče vele.

Spor oko upotrebe srpskih tablica na Kosovu nedavno je izazvao tenzije i nasilje, ali sada su se dve strane, uz posredovanje Evropske unije, dogovorile o delimičnom rešenju sukoba, javljaju nemački mediji.

Prenosi se i poruka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja koji je na Tviteru objavio: "Imamo dogovor".

Srbija će, prema Borelju, prestati da izdaje registarske tablice za gradove na Kosovu, a Kosovo neće preduzimati dalje mere u vezi s preregistracijom vozila sa starim srpskim tablicama. Borelj je pozvao obe strane da narednih dana nastave razgovore o daljim koracima.

Tenzije su nedavno porasle

Nemački mediji podsećaju da Srbi koji žive na Kosovu ne priznaju tamošnje prištinske institucije i da skoro svi Srbi u kompaktnom području na severu Kosova koriste registarske tablice koje su izdale srpske vlasti. One su sada nevažeće i kosovska vlada je insistirala na njihovoj promeni.

Takođe se podseća da su početkom meseca skoro svi kosovski policajci srpskog porekla podneli ostavke u znak protesta zbog odluke kosovske vlade o registarskim tablicama. Vlada Srbije podržava Srbe koji se protive obaveznoj promeni registarskih tablica.

Nemačka vlada je nedavno pozvala Kosovo da ne dozvoli eskalaciju spora sa Srbijom oko starih registarskih tablica. Srbija i Kosovo teže ulasku u EU, ukazuju mediji, naglašavajući pritom da su Unija i nemačka vlada zauzvrat jasno stavile do znanja da će taj za Srbiju i Kosovo put ostati zatvoren ako ne reše svoje sporove.