Orlić sa ministrom odbrane Kipra o situaciji na Kosovu

Vladimir Orlić i Haralambos Petridis
Izvor: Narodna skupština Republike Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas sa ministrom odbrane Kipra Haralambosom Petridisom koga je obavestio o teškoj situaciji na Kosovu i zahvalio na principijelanom stavu Republike Kipar po pitanju nepriznavanja Kosova i kontinuiranoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Republike Srbije, Orlić je Petridisa izvestio o potezima Prištine koji, kako je istakao, za cilj imaju fizičku eliminaciju Srba sa Kosova.

„U ovakvim, gotovo nemogućim uslovima pokušavamo da održimo dijalog i potpuno je jasno da je Aleksandar Vučić taj koji čuva mir i stabilnost za sve, dok Aljbin Kurti provocira eskalaciju i sprovodi teror nad srpskim narodom“, rekao je Orlić, podsetivši da se formiranje Zajednice srpskih opština, osnovna obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, igoriše gotovo čitavu deceniju.

Petridis je poručio da Kipar stoji čvrsto iza odluke o nepriznavanju Kosova, te da će po ovom pitanju ostati dosledan i u budućnosti.

„Neupitno je ko u procesu dijaloga provocira i ne poštuje dogovoreno, a ko je konstruktivan i opredeljen za mir. Jasno smo to čuli i od Đuzepa Borelja. S obzirom na situaciju i generalno teške izazove sa kojima se suočava svet, naše zemlje moraju da nastave saradnju i ostanu jedinstvene u insistiranju da isti principi važe za sve i na neophodnosti da se svuda u svetu poštuje međunarodno javno pravo“, rekao je Petridis.

Sagovornici su konstatovali spremnost da dobri politički odnosi budu temelj za dodatno unapređenje saradnje između Srbije i Kipra u svim segmentima, prvenstveno kada je reč o privredi, odbrani, kao i na vojno-ekonomskom planu.

"Tokom sastanka su potvrđeni odlični bilateralni odnosi dve zemlje, koji počivaju na uzajamnom poverenju i istorijski potvrđenoj bliskosti dva naroda, a izražena je i posvećenost daljem jačanju parlamentarne saradnje, prvenstveno kroz doprinose Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Kipar", navodi se u saopštenju.