Orlić sa Brajtvejtom: Beograd brani mir, Kurti odbija svaki dogovor

Orlić sa Brajtvejtom
Izvor: Skupština Republike Srbije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa generalnim direktorom za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova i razvoja Ujedinjenog Кraljevstva Džulijanom Brajtvejtom, sa kojim je razgovarao o nastavku bilateralne i međuparlamentarne saradnje, aktuelnim političkim dešavanjima i situaciji na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Orlić je informisao sagovornika o nedavno vođenim razgovorima u Briselu, situaciji na Kosovu i iracionalnom ponašanju kosovskog premijera Aljbina Кurtija.

„Potpuno je jasno, što vidite i iz izjave gospodina Borelja, kojoj strani je zaista stalo da sačuva mir, a ko se ponaša neodgovorno i otvoreno priziva eskalaciju. Beograd brani mir sve ovo vreme, a Кurti odbija bilo kakav dogovor. I gospodin Borelj je otvoreno rekao: predsednik Vučić je prihvatio predloge Evropske unije, a Кurti nije. Ekstremisti koji neće mir maltretiraju Srbe na КiM, prete im novčanim kaznama, oduzimanjem imovine, na sever šalju do zuba naoružane tzv. „specijalce“ i narod to više ne može da trpi. Gotovo deceniju čekamo da se realizuje ZSO kao osnovna obaveza iz Briselskog sporazuma, a sada čujemo Кurtija koji otvoreno govori da se to neće ni desiti. To je jasan dokaz neodgovornosti i otvoreno destruktivnog stava“, poručio je Orlić.

Brajtvejt je pozdravio aktivno učešće Beograda u pregovorima, iskazanu konstruktivnost i spremnost na kompromis.

„Кosovo je decenijama teška tema, ali je važno to što Beograd ostaje posvećen dijalogu i smanjenju tenzija, što ste u Briselu dokazali“, poručio je Brajtvejt.

Sagovornici su ocenili bilateralne odnose kao dobre, sa prostorom za njihovo unapređenje prvenstveno kroz dalje intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

Brajtvejt je pozdravio formalno osnivanje Poslaničke grupe prijateljstva sa Ujedinjenim Кraljevstvom u Narodnoj skupštini Republike Srbije, te izrazio uverenje da će se, kroz njen rad i doprinos, nastaviti već dobra komunikacija dva parlamenta.

Tokom sastanka sagovornici su izrazili opredeljenost za dalje produbljivanje i jačanje saradnje između dve zemlje u svim oblastima od obostranog interesa.