Osmani: Heroji Košara srušili granicu koja je razdvajala Albance

Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je, na ceremoniji povodom 25 godina od početka borbi na Košarama, da su "heroji Košara zapalili iskru nade i srušili granicu koja je razdvajala Albance", prenosi RTV21.

“Na ovom mestu, u miru počivaju naši heroji koji su svojom borbom do samoodricanja pali da bi dali puni smisao slobodi koju danas uživamo", rekla je Osmani u Spomen kompleksu na Košarama.

Ona je rekla da je bitka na Košarama monumentalna u istoriji Kosova i da "mučenici sa Kosova imaju večnu slavu" zato što su, kako je rekla, ostvarili glavni cilj generacija za slobodno Kosovo.

"Zato danas odajemo počast hrabrosti i žrtvi onih koji su se borili i pali pre 25 godina. Na današnji dan, 9. aprila, klanjamo se herojima poput Agima Ramadanija, Saljija Čekaja i mnogih drugih koji su se ujedinili u bici na Košarama iz različitih delova albanskog prostora, ali i sveta, postali žrtve za našu slobodu. U ovoj bici su pali i vojnici iz drugih zemalja sveta.... Njih ujedinjuju sloboda i pravda protiv tiranije, genocida i ugnjetavanja", rekla je Osmani.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je bitka na Košarama jedna od najvećih dela rata OVK.

Podsetio je da je OVK napala punktove srpske vojske na granici bivše Jugoslavije i Albanije u jutarnjim satima 9. aprila 1999. godine.

“Agim Ramadani je predvodio 136 vojnika u napadu na Košare, primoravajući brojčano duplo veću srpsku jedinicu da se povuče sa položaja. U tom nastojanju, on nije bio sam, već zajedno sa trećom grupom OVK... Tokom borbi u bici na Košarama, pored oštećenja opreme i logistike, vojnici OVK su naneli i brojne gubitke u ljudstvu, ubivši njih 108“, rekao je Kurti.

Bivši komandant "Brigade 138 Agim Ramadani", Rustem Beriša rekao je da je pre 25 godina odobrio operativni plan za uklanjanje albansko-albanske granice.

"Pre 25 godina, u ranim jutarnjim časovima, jedinice treće operativne grupe započele su frontalni rat, počevši od granične linije sa ciljem uklanjanja albansko-albanske granice na Košarama. Pre ovog datuma, vrhovna komanda je pripremila operativni plan za uklanjanje albansko-albanske granice i ovaj plan su predstavili Salji Čeku i Agim Ramadani, a ja sam ga odobrio kao komandant i na osnovu tog plana albansko-albanska granica je bila uklonjena", rekao je Beršija.

Osmani i Kurtis su položili cveće i odali počast za 114 pripadnika OVK koji su ubijeni tokom borbi za Košare.

Ovom događaju prisustvovali su ministri, poslanici kosovskog parlamenta, gradonačelnici, čelnici okruga, kao i porodice poginulih i veterana OVK.