Osmani sa Fijalom u Dubaiju: Češka vatreni pobornik evroatlantskog puta Kosova

Vjosa Osmani i Petr Fijala
Izvor: Twitter

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas na marginama Samita o klimatskim promenama u Dubaiju sa liderima više zemalja, a prilikom razgovora sa češkim premijerom Petrom Fijalom uakzala je da Kosovo nastoji da ojača veze sa Češkom, ističući da je ta zemlja važan saveznik Kosova i vatreni pobornik njegovog evroatlantskog puta.

Osmani je na društvenoj mreži "X" izrazila zahvalnost češkom premijeru na podršci Kosovu.

"Češka je važan saveznik Kosova i vatreni pobornik evroatlantskog puta naše zemlje. Tokom COP28, zahvalio sam se premijeru Petru Fijali za podršku Češke i izrazila našu posvećenost da nastavimo da jačamo naše bilateralne veze", navela je Osmani.

Takođe, Osmani je poručila da joj je čast što je danas razgovarala i sa predsednikom Indonezije Džokom Vidodom.

"Naglasila sam potencijal saradnje između Kosova i Indonezije u korist naših naroda koji vole mir, i kako možemo zajednički doprineti rešavanju zajedničkih globalnih izazova", saopštila je Osmani.

Osmani je u Dubajiu imala priliku i da se upozna sa premijerom Sao Tome i Principa Patrisa Trovoada i tim povodom naglasila da je Kosovo otvoreno da širi mrežu prijatelja i partnera širom sveta.

"Drago mi je što sam upoznala premijera Sao Tome i Principa Patrisa Trovoadu, tokom COP28. Imali smo dobru diskusiju o tome kako da produbimo saradnju naše dve zemlje. Kosovo ostaje posvećeno bliskoj saradnji sa partnerima širom sveta", ukazala je Osmani.

Osmani se u razgovoru sa danskom premijerkom Mete Frederiksen osvrnula na situaciju na Kosovu i u regionu.

"Zadovoljstvo mi je razgovarati sa Danskom premijerkom Mette Frederiksen tokom COP28. Dobra prilika za razgovor o najnovijim dešavanjima u našoj zemlji i regionu. Danaska je vredan prijatelj za Kosovo, i radujemo se što ćemo nastaviti da radimo zajedno na rešavanju zajedničkih izazova", navela je Osmani.