Parlamentarni i drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji 8. maja

Makedonija lideri stranaka, Dimitar Kovačevski, Talat Džaferi i drugi
Izvor: Kosovo Online

Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji biće održani 8. maja 2024, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora, dogovorili su se lideri parlamentarnih stranaka, prenosi Beta.

To je novinarima rekao premijer Severne Makedonije i lider SDSM Dimitar Kovačevski, nakon sastanka predsednika političkih partija, kojem je prisistvovao i predsednik Sobranja Talat Džaferi.

„Parlamentarne političke stranke postigle su dogovor da se izbori naredne godine održe 8. maja (sreda), odnosno da će prvi krug predsedničkih izbora biti održan 24. aprila (sreda), dok će drugi krug predsedničkih izbora i parlamentarni izbori biti održani 8. maja. ;Ove datume smo dogovorili imajući u vidu zakonske rokove i verske praznike koji su u ovom periodu. Konačno, posle 17 godina imamo redovne parlamentarne izbore, a to govori o dobroj politici Vlade“, rekao je Kovačevski.

Istakao je da će 100 dana pre izbora ili 28. januara biti formirana tehnička vlada i da će se poštovati dogovor sa najvećim partnerom u Vladi, albanskom Demokratskom unijom za integraciju (DUI) da premijer bude Albanac iz te partije.

Prema rečima premijera Severne Makedonije i lidera SDSM, na sastanku je postignut i izuzetno širok konsenzus oko komentara na izborno zakonodavstvo, odnosno Izborni zakon, u skladu sa preporukama Oebs/Odihr.

Kovačevski je obavestio i da je Izvršni komitet SDSM sinoć doneo odluku o formiranju Evropskog fronta i izboru kandidata za predsedničke izbore.