Petrič: Evropski predlog ima potencijal, ZSO ne sme da bude Republika Srpska

Volfgang Petrič
Izvor: Kosovo Online

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič rekao je da evropski predlog ima potencijala za istorijski korak napred za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, prenosi Gazeta ekspres.

Petrič je pozvao premijera Kurtija i predsednika Vučića da podrže i sprovedu nemačko-francuski predlog.

"Mislim da je nemačko-francuski predlog, dakle predlog, rezultat istraživanja i pažljivog čitanja obe strane. Dakle, da pregovaramo, siguran sam da možemo da razgovaramo o ovome ili onom, ali verujem da je to za obe strane zasnovano na iskustvu EU, Nemačke i Francuske, šta treba da se uradi. I po mom mišljenju, ovo je veoma izbalansiran predlog i sada obe strane moraju da donesu političku odluku da kažu da ili ne. Apsolutno mislim da je sada ključno vreme da predsednik Srbije i premijer Kosova istupe i pokažu hrabrost. Jasno je da tamo ne ide sve u prilog jednoj ili drugoj strani. Ovaj predlog bi bio osnova za sledeći korak koji treba preduzeti", naglasio je Petrič.

Petrič je dodao da je Zapadni Balkan, nakon invazije Rusije na Ukrajinu ponovo ušao u geopolitičku igru koja se vodi između Rusije i Kine s jedne strane i SAD i Evrope sa druge strane.

"Dakle, i Priština i Beograd treba da se pomere i kažu da su u zapadnom taboru, želimo da postanemo članovi EU i zato treba da preduzmemo i ispunimo potrebne preduslove. A preduslovi i veoma važan preduslov je normalizacija između dve strane i to je uključeno u njenu suštinu, u najvažnijem koraku, u ovom predlogu", rekao je Petrič.

Što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom, Petrič je podsetio da u međunarodnim odnosima važi pravilo "pacta sunt servanda“ (sporazumi se moraju sprovoditi).

"Svaka vlada mora da se pridržava onoga što je prethodna vlada potpisala. Onda moramo da razgovaramo o tome kako bi ZSO trebala da izgleda konkretno. To je ono što se mora učiniti. Tamo postoji radna grupa, ima mnogo ideja, ima međunarodnih predloga i mislim da je odgovornost obe strane da se kreću, posebno za Prištinu, jer ZSO će biti deo suverene države Kosovo. Dakle, postoji dodatna obaveza za Prištinu da ispuni. Potpisan je pre više od deset godina, sada moramo da ga sprovedemo i konačno treba da se daju predlozi kako će to izgledati. Svi su, naravno, za to da postoji Zajednica koja nema ni izvršnu ni zakonodavnu vlast, nije vrsta Republike Srpske. Mi to ne želimo. Imamo veoma loše iskustvo. Bio sam tamo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i kako je teško nositi se sa Republikom Srpskom. Stoga je međunarodna zajednica, Evropska unija apsolutno protiv ovakvog modela. Ali treba da postoji, mislim da treba da pristupe ovome na praktičan način, šta se može učiniti u svakodnevnom životu za tamošnje građane. I ne bi trebalo da postoji sistem aparthejda između Srba i Albanaca", istakao je Petrič.