Samoopredeljenje: Stekli su se uslovi da EU ukine mere Kosovu

Pokret Samoopredeljenje
Izvor: Reporteri

Nakon što je proces opoziva gradonačelnika na severu Kosova propao, šef spoljne politike EU Đuzep Borelj rekao je da će sačiniti prvi izveštaj o tome kako dalje nastaviti sa merama uvedenim protiv Kosova, a poslanici Skupštine Kosova su mišljenja da nema potrebe za dodatnim izveštajima kako bi se mere ukinule, prenosi Gazeta ekspres.

"Zaštitili smo institucije, a 'zločin' prema EU je to što smo naše čelnike poslali u zgrade opština. Međutim, desilo se, ali nije bilo krivično delo i za to EU ne treba više da sastavlja izveštaje, već da odluči da ukine mere. Situacija na terenu je već poznata, tu je i Kfor uklonjen iz zgrade opština na severu zemlje znajući da je obezbeđenje potpuno", rekao je poslanik Pokreta Samoopredelje Dimal Baša, prenosi TV Dukađini.

Poslanik Demokratske partije Kosova Rašit Kalaj kaže da se nadaju da će mere prema Kosovu biti uklonjene u najkraćem mogućem roku i nametnute državi Srbiji koja je, kako ističe, bila i ostala destruktivna u svim dogovorima, kako u Briselu, tako i u Ohridu.

Tokom sednice Saveta bezbednosti UN održanoj u ponedeljak, Francuska je zatražila da uprkos glasanju održanom u nedelju u četiri opštine na severu, aktuelni predsednici podnesu ostavke.

Međutim, kako navode u Samoopredeljenju, neuspeh glasova protiv ili za severne lidere dogodio se kao posledica pritiska Srpske liste.

Vlada Kosova pozvala je EU da ukloni nametnute mere jer su se, kako navode, održavanjem glasanja na severu stekli uslovi za to.