Server: Ohridski sporazum imaće ograničene rezultate

Danijel Server
Izvor: Veriu info

Ekspert za Zapadni Balkan i profesor na Univerzitetu Džon Hopkins u SAD Danijel Server smatra da Ohridski sporazum bez potpisa nije pravno obavezujući i ocenio da nikada neće biti ZSO.

„Rezultat je bio ograničen u dva aspekta, ograničen u proceduralnim aspektima i tu nije bilo suštine ili nekog velikog sadržaja. Ne kaže se da će pet zemalja EU to priznati, ne kaže se da Srbija neće maltretirati Srbe koji žele da uđu u Kosovske bezbednosne snage, ne kaže se da će Albanci koji žive na jugu Srbije biti recipročno tretirani kao Srbi na Kosovu“, rekao je Server za RTK.

Server dodaje da sporazum ima veoma ograničena dostignuća.

„Reč je o poluzavršenom sporazumu i nije pravno obavezujući, kako kaže specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar", rekao je Server i dodao da postoji neka vrsta moralnog pritiska da se ono što je obećano ispuni.

Prema rečima Servera, sve opštine na Kosovu imaju visok nivo samoupravljanja i Kosovo nije potpuno unitarna država.

"Član 7 sporazuma se ne odnosi na opštine, već na zajednice, to jest ZSO. Ovo je žalosno, verujem, i stvara potpuno zasebnu kategoriju i ne znam kako se to može izdvojiti. Sada kada govorimo o zajednicama, a ne opštinama to mi se uopšte ne sviđa. Jedna od stvari koja se može dati u bilo kom dogovoru je mogućnost da se Albanci vrate svojim kućama na severu Kosova“, rekao je Server za RTK i dodao da ako se Albanci vrate na severu neće biti većinske srpske.

Server smatra da ne treba odmah pristupiti osnivanju Zajednice srpskih opština.

„Moraju se odmah pokrenuti pregovori, pregovori za samoupravljanje i osnivanje ZSO. Ne verujem da će ikada biti ZSO i neće biti izvršnih ovlašćenja”, rekao je Server.