Šolc: Važno da obećanje evropskog puta za Zapadni Balkan bude verodostojno

Olaf Šolc
Izvor: Reporteri

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da već 20 godina građani Zapadnog Balkana čekaju na mogućnost da postanu članice EU, prenosi Telegraf.

"Od najvećeg je značaja da zemlje Zapadnog Balkana, posle 20 godina od davanja evropske perspektive, dobiju verodostojno obećanje da će dobiti mogućnost da pristupe EU", istakao je u Briselu nemački kancelar. 

Šolc je uoči Samita EU rekao da danas šefovi država i vlada Unije imaju važnu diskusiju sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Već 20 godina građani Zapadnog Balkana čekaju na mogućnost da postanu članice EU. Od najvećeg značaja je da dobiju verodostojno obećanje posle mnogo napora koje su uložili na tom putu. Nemačka se oseća odgovornom da zemlje dobiju mogućnost za prijem u članstvo", poručio je Šolc.

Šolc je kazao da su zemlje regiona 2003. dobile obećanje da će postati članice EU, i tada je postojala nada da bi to moglo da se desi u roku od pet do 10 godina.

"Nakon 20 godina mora se dogoditi korak napred. Nemačka će podržati zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU i oseća se odgovornim da na tom putu budu uspešne", naglasio je Šolc.

Nemački kancelar je rekao da je najvažnije pitanje da se radi na tome da zemlje regiona dobiju pravu mogućnost da postanu članice EU.