Imeri: Očekujem ukidanje sankcija Kosovu

Vlada Kosova
Izvor: Reporteri

U iščekivanju da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj predstavi izveštaj o usklađenosti Kosova sa zahtevima EU, u Prištini su uvereni da bi Unija trebalo da ukine mere koje je uvela Kosovu prošle godine. Politički analitičar Dorajet Imeri očekuje pozitivne ocene i ukidanje kaznenih mera.


Portparol Evropske unije Peter Stano pre nekoliko dana rekao je da je izveštaj EU o merama protiv Kosova u fazi finalizacije i uskoro će biti predstavljen državama članicama u Savetu.

"Izveštaj još nije dostavljen i nikada nismo objavili datum kada će to tačno biti urađeno. Savet za opšte poslove je u zaključcima od 12. decembra 2023. podsetio da je EU spremna da ukine mere protiv Kosova u slučaju daljeg napretka u ispunjavanju zahteva EU izraženih u saopštenju od 3. juna 2023. Savet je pozvao visokog predstavnika (Žosepa) Borelja da predstavi izveštaj o usklađenosti Kosova sa zahtevima EU", rekao je Stano za Kosovo pres.

Politički analitičar Dorajet Imeri očekuje pozitivne ocene za ukidanje kaznenih mera.

"Evropska unija mora hitno da se pozabavi trenutnim uklanjanjem mera koje je nametnula Kosovu. Zbog uspostavljanja novih institucija i održavanja izbora na severu. Svako dalje odlaganje ovih mera značilo bi kaznu bez presedana za Kosovo koja nije proporcionalna onome što Evropljani mogu da postupe bez sluha“, rekao je Imeri.

I predstavnici vlade veruju da bi Boreljov izveštaj mogao da preporuči ukidanje kaznenih mera protiv Kosova.

Potpredsednik vlade za evropske integracije i dijalog Besnik Bisljimi izjavio je pre nekoliko dana da postoje informacije da će sadržaj Borelovog izvještaja biti pozitivan.

Šteta nanesena Kosovu kaznenim merama, prema izveštajima, procenjuje se na oko 300 miliona evra

EU je uvela kaznene mere Kosovu u junu prošle godine.