Stanovnici Karačeva se žalili Kurtiju i Konjufci na srpsku žandarmeriju

Zandarmerija
Izvor: Nspm

Predsednik Mesne zajednice Donje Karačevo u opštini Kosovska Kamenica Seljver Ljenjani uputio je pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i predsedniku parlamenta Galjuku Konjufci u vezi sa problemima sa navodnim ulascima srpske žandarmerije u to područje, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Obaveštavam vas da su stanovnici pograničnog područja razočarani problemima sa kojima se suočavamo svakodnevno, svakog meseca, svake godine zbog ulaska srpskih paravojnih formacija, odnosno žandarmerijskih snaga. Ovaj problem pojavio nam se od 2001. godine i dalje traje.To je jedini problem sa kojim se suočavamo punih 20 godina, protestujući mnogo puta. Obavestili smo sve vlade do sada, ali niko nije reagovao", navedeno je u pismu.

Ljenjani je naveo da se ni Skupština ni predsednici parlamenta nikada  nisu bavili ovim problemom.

"Samo smo mi stanovnici glasno govorili o očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta Kosova u ovom pograničnom pojasu, gde  smo neprestano ugrožavani od okupacije Srbije", rekao je on.

Ljenjani je istakao da od Kurtijeve vlade očekuju da se hitno pozabavim tim pitanjem.

U ovom pismu takođe izražavaju zabrinutost zbog zatvaranja 15 škola u kojima je prekinuta nastava za više od 548 učenika.

On je naveo da je zatvaranje škola nezakonito i zapitao se da li postoji išta gore od lišavanja učenika na pravo da se obrazuju u svom mestu.

Pozvao je premijera i predsednika parlamenta da zamole gradonačelnika Kamenice Ćendorna Kastratija, koji je na tu funkciju izabran iz redova Samoopedeljenja, da donese odluku o otvaranju škola.