Zečević: Rešenje kosovskog pitanja do kraja godine moguće samo uz sprovođenje Briselskog sporazuma

Slobodan Zečević
Izvor: RTS, prt. sc.

Naučni savetnik u Institutu za evropske studije Slobodan Zečević izjavio je da bi bilo realno da se kosovsko pitanje reši do kraja godine, jedino ako bi se sproveo Briselski sporazum i sve što je dogovoreno 2013. godine, prenosi RTV.

Zečević je rekao da ako bi se održali izbori i ako bi se formirala ZSO u skladu sa onim što je dogovoreno 2013. godine, a specijalne snage Kosovske policije napustile srpske opštine, u tom slučaju bi moglo da se govori o jednom velikom napretku u rešavanju kosovske krize do kraja ove godine.

"Da li Lajčak misli zaista na to što je EU tvrdila do pre nekoliko dana, pa sad više ne znamo da li stoji iza tog plana deeskalacije ili ne, videćemo u narednom periodu jer tu ima raznoraznih obrta iz nedelje u nedelju, obrta u stavu EU i u stavu SAD prema ovom problemu", navodi on.

Zečević objašnjava da zapadne zemlje nisu urazumile kosovskog premijera Aljbina Kurtija iz razloga što smatraju da je kosovska nezavisnost njihov projekat i da treba istrajati u ideji da Kosovo bude međunarodno afirmisana država, a da svi koji remete taj projekat, a to su Srbi na Kosovu, treba da budu stavljeni pod kontrolu.

Napominje da je sam projekat nezavisnosti Kosova problematičan, jer ne samo što otima deo teritorije Srbije, nego zato što i Kosovo nema perspektivu kao nezavisna država, jer, kako kaže, čak i kada bi bilo odvojeno od Srbije ono bi se kad tad ujedinilo sa Albanijom.

Uzimajući u obzir stavove Kurtija, Zečević smatra da sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Đuzepa Borelja i kosovskog premijera ne bi mogao nešto mnogo da promeni, osim stava Zapada prema Kurtiju u smislu oštrijih odnosa i ekonomskih sankcija prema vladi u Prištini, kada bi albanska javnost morala da razmisli o tome da li Kurti zaista vodi jednu dobru politiku za Albance na Kosovu.

"Sve dok nema ozbiljnijih sankcija prema albanskoj vlasti na Kosovu, ti sastanci se svode na razgovor gluvih", zaključio je Zečević.