Abazović sumnja da je prisluškivan uoči potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC

Dritan Abazović i patrijarh srpski Porfirije
Izvor: Vijesti, Vlada crne Gore

Premijer Crne Gore Dritan Abazović tražio je od novog menadžmenta Agencije za nacionalnu bezbednost da provere da li su ga agenti tajne službe prisluškivali u julu, uoči potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, saznaju “Vijesti”.

“Vijesti” iz izvora bliskih sektoru bezbednosti saznaju da Abazović sumnja da su ga pojedinci unutar ANB nezakonito prisluškivali u julu, u periodu kada je trebalo da bude potpisan Temeljni ugovor.

Prema istim informacijama, Abazović je tražio od novog menadžmenta ANB da provere istinitost tih infomacija i sada se radi na tome.

Abazović je za “Vijesti” potvrdio da je tražio proveru, ali je istakao da neće ništa komentarisati dok od Agencije ne dobije precizan odgovor. Doskorašnji šef ANB Savo Kentera sinoć nije odgovarao na telefonske pozive i poruku “Vijesti”.

Na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, u sredu, poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković je tokom polemike pominjao audio-snimke Abazovića, ali nije precizirao na šta aludira.

Abazović i patrijarh SPC Porfirije potpisali su Temeljni ugovor 3. avgusta u Vili Gorica, bez prethodne najave. Potpisivanje je izazvalo burnu reakciju dela javnosti i političkih struktura bliskih Demokratskoj partiji socijalista i Socijaldemokratskoj partiji, a neretko se u tom periodu moglo čuti da se radi o pitanju od značaja za nacionalnu bezbednost.

Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, DPS, SDP, Socijaldemokrate, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca podnele su parlamentu inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi. To je i urađeno 15 dana kasnije.